Стотици учени запалиха свещ в знак на протест срещу предвидената в бюджет 2012 субсидия за Българската академия на науките.

Първанов готов да защитава пред Борисов исканията на БАН
Още...

Около 500 представители на БАН се събраха пред централната сграда на академията, над чиито вход между две черни знамена беше издигнат плакат с надпис „Бюджет 2012 убива БАН".

Освен българския трибагреник протестиращите издигнаха плакати: „Бюджет 2012 - наука с примка на шията", „Не на студените лаборатории!", „Спрете да ни унищожавате, НИЕ сме БАН!" и „Не ни прогонвайте, искаме да работим в България!", Дянков=ГМО".

Председателят на Академия акад. Никола Съботинов заяви, че те ще продължат своята борба. Ние ще се борим за повече средства, обяви той и поясни, че ще бъдат предприети действия за по-ефективно усвояване на евросредствата. За целта обаче трябва да бъдат създадени и необходимите условия.

Съботинов изрази недоволство към изказванията на просветния министър, а именно, че 10-ина института от БАН трябва да бъдат обособени като силни, след което да преминат към университетите. Естествено, за тях ще бъдат предвидени повече средства. Категорично не съм съгласен с това предложение, заяви Съботинов и изтъкна, че Игнатов би трябвало да е първият застъпник на интересите на Академията.

По повод казаното от министъра - че на първо време трябва да бъде намален техническият персонал на БАН, академикът заяви, че това няма как да се случи, защото Академията е редуцирана и е постигнат критичният  минимум, който е необходим, за да функционира всеки един от институтите.

Археолози честват Деня на будителите с примка на врата
Още...

Съботинов припомни, че когато в БАН са започнали реформите, те са информирали и президентството, и правителството, но нито една от институциите не е реагирала. Те можеха да кажат - Не правете така, направете това, но за съжаление замълчаха, посочи той.

Все пак академик Съботинов е оптимист за бъдещето. Той изрази увереност, че БАН ще получи подкрепата на управляващите, защото България е една съвременна държава и като такава се нуждае от наука.

По повод заканата на финансовия министър Симеон Дянков, че през 2012 г. учените ще получат още по-малко пари, председателят на Академията подчерта, че вицепремиерът има специално отношение към Академията още преди да стане министър. И до ден днешен обаче Съботинов не може да си обясни на какво се дължи това отношение. Според него целта на Дянков е БАН да бъде закрита, а науката да се развива единствено във висши учебни заведения.

За сравнение обаче, академик Съботинов даде страните от ЕС, където само 36% от учените развиват своята дейност в университетите, а останалите са в изследователски центрове.

Дали ще продължат с протестните действия, той не можа да каже и поясни, че всичко зависи от хората, голяма част от които днес са събрали спонтанно. Тъжното е, че това става не къде да е, а в Европа. Това не трябва да се случва, не можем да си ги позволим, подчерта председателят на БАН.

Преди да се разотидат, протестиращите направиха заключителна обиколка със свещи в ръка около сградата на парламента.