Единният национален стачен комитет е готов с вариант на стачно споразумение.

Това съобщиха от комитета след проведеното днес заседание в разширен състав.

Според синдикатите той отговаря най-пълно на мандата, получен вчера на националната среща с представителите на регионалните стачни комитети, и приближаващ се до варианта, предложен от правителството.

Малко по-късно синдикатите внесоха проект на споразумение в МОН, в който се посочва, че към юли 2008 г. средната брутна работна заплата за образованието трябва да достигне 650 лева.

Припомняме, в проекта на споразумение от 26 октомври, по който МОН и синдикатите постигнаха съгласие след преговори се посочваше, че към този период 650 лева ще бъде средната брутна учителска заплата.
Този проект беше отхвърлен вчера от около 55 на сто от стачкуващите в образованието.

Разликите
Учители - 650 лв. средно за сектора
МОН - 650 лв. средно за учителите

Във внесения днес проект се отбелязва, че заплатите на персонала в средното образование трябва да се увеличат на два пъти през 2008 г. - през януари и юли, за да достигнат посочената заплата за отрасъла от 650 лева.

Тази заплата трябва да бъде финансово осигурена чрез единния разходен стандарт за издръжка на ученика, прилагането на делегираните бюджети, нормите за преподавателска заетост и средните стойности на нормативите за пълняемост на групите и паралелките в детските градини и училищата.

 В средната брутна работна заплата за отрасъла от 650 лева няма да влиза диференцираното заплащане.

Непроменена остава точката за увеличението на заплатите от ноември т.г. Синдикатите настояват в новия проект на споразумение началната учителска заплата през юли 2008 г. да не бъде по-малко от 508 лева, а в проекта от 26 октомври нейният размер беше не по-малко от 450 лева.

След заседанието синдикатите са поискаха среща с министърана образованието и министъра на финансите.
В отговор просветният министър Даниел Вълчев, заяви, че благодари за отправена покана, но обсъждането на стачката и преговорите ще остане за утре, както стана ясно вчера.

Използвам повода отново да потвърдя готовността на правителството да продължи диалога за намиране на изход от създалата се ситуация след обсъждането й на утрешното заседание на Министерския съвет, е отговорът на просветния министър.

Поемам ангажимент своевременно да Ви уведомя за резултатите от заседанието и заедно да определим време и място за провеждане на преговори,добавя Вълчев.

От комитета са категорични, че ЕНСК не е получил мандат от представителите на регионалните стачни комитети за подписване на стачно споразумение.

Според данни на ЕНСК днес ефективно стачкуват 67% от заетите в системата на средното образование.

Стачкуващи учители
Сидникати: 67%
МОН: 27%

По данни на синдикатите най-масово в ефективните стачни действия се включили учители от от Варна - 3036, Бургас - 2521, Пазарджик - 1049, Стара Загора - 1056, Плевен - 1242, Ямбол - 843, Сливен - 752 и др. области.

В София мнозинството от учебните заведения са в ефективна стачка, а учителите от район "Надежда" са протесирали от 12.00 до 13.00 часа проведоха своя протест на кръстовището при Бакърена фабрика.

В същото време от МОН сочат - по данни на регионалните инспекторати по образование, че ефективно стачкуващите за 34 процента.
От образователното министерство даже уточняват, че реалната стойност е 27 процента, тъй като в обявените училища не стачкува целият педагогически персонал.

Липсата на преговори, поставянето на ултиматуми от правителството за едностранни решения на острия социален конфликт и администриране при повишаване на доходите на работещите в системата на средното образование - само и единствено от правителството, е грубо погазванена българските закони и Европейската социална харта, твърдят още от ЕНСК.