За първия учебен ден на 15 септември (петък) всички първолаци и техните родители ще могат да посетят безплатно Националния военноисторически музей (НВИМ) и неговите филиали във Варна - Парк-музей "Владислав Варненчик" и Военноморския музей. Това съобщиха от НВИМ.

В началото на новата учебна година НВИМ започва за втора поредна година успешния си проект "Моите предци на война" и кани ученици от 8 до 12 клас да се включат в него.

С помощта на експерти от музея младежите ще извървят пътя на създаването на една изложба. Децата ще прецизират темата на експозицията. Ще минат през методите за проследяване на родовата история и създаване на съпътстващи текстове, до обработването на изображения и тематичното им композиране. Създавайки умения за проучване на семейните архиви, младежите ще видят как тяхната семейна история се вписва в големия разказ на Втората световна война и по какъв начин този конфликт е повлиял живота на предците им.

Очаква се децата да осмислят тежките последици от войната през призмата на съдбата на семействата им и ще се докоснат до други сходни истории. Крайният продукт от труда на учениците ще бъде фотоизложба, която ще бъде онлайн базирана на сайта на музея и разпространена до училищата.

Занятията са безплатни, а желаещите могат да заявят участие до 15 октомври на nvim.pr@gmail.com.

НВИМ публикува на сайта си архива си за издирване гроба на Левски

НВИМ публикува на сайта си архива си за издирване гроба на Левски

Точно на 18 юли по повод 180 г. от рождението на Апостола

И тази учебна година от Военно-историческия музей е подготвил няколко образователни програми, които представят по динамичен и атрактивен начин историческите факти. Те могат да бъдат в помощ на преподавателите за развитие на модерните интерактивни подходи в учебния процес.