Ръководството на Европейския политехнически университет за пореден път установява, че председателят на Националната агенция за оценяване и акредитация проф. Боян Биолчев говори престъпно некомпетентно и е първият случай в Европа, когато председател на Агенция напада университет. Това гласи декларация на ръководството на Европейския политехнически университет. Тя идва по повод интервю проф. Биолчев, публикувано във вестник "Преса" на 11 септември.

В него, на въпрос как се развива конфликтът между Биолчев и ВУЗ-а, професорът отговаря, че "За съжаление и в образованието се насели сивата икономика, тя намери и там удобна ниша" и пояснява, че делото, заведено от Пернишкия университет срещу Агенцията за акредитация, е за целенасочена атака срещу учебното заведение от страна на оценяващия орган.

По-нататък проф. Биолчев обяснява, че оценката на ЕПУ е изготвена от 11-членен съвет, съставен от представители на всички свързани с образованието сфери. Те са предложени от Съвета на ректорите и БАН и са избрани с тайно гласуване. " Назначени са от министър-председателя, за да не бъдат подчинени на едно министерство, да имат своята самостоятелност.", подчертава проф. Биолчев, визирайки независимостта на акредитационния орган.

"Пернишкият университет е с най-ниска оценка от всичките български висши училища, а те в момента са 53. Отказите за програмна акредитация на този университет са, защото той не е извършил нищо от това, което се иска от него след получаване, дори и с комично ниска оценка, на институционална акредитация", аргументира се още Биолчев.

Със съжаление председателят на Агенцията изтъква и факта, че ЕПУ е изпратил донос срещу институцията до Европейската комисия, което по думите му петни и името на България.

" Продължаваме да влизаме като Бай Ганьо в банята. Правим всичко възможно да си забием пирона в европейската агенция, за да си закачим ризата, неизпрана от собствените ни проблеми.", завършва коментарът на проф. Биолчев по темата.

"Вместо да манипулира обществеността с неточни оценки, той трябва да даде обяснение за риска, на който подлага българското висше образование. Всички разбрахме, че нашата Агенция е пред изключване от Европейската асоциация за осигуряване на качеството във висшето образование (ENQA), за което изцяло отговорност носи председателят на НАОА.", допълват в декларацията си от Пернишкия ВУЗ.

"Получените положителни оценки от експертните групи при програмните акредитации в ЕПУ и последвалите изненадващи откази от Агенцията, ни накараха да пристъпим към съдебни дела", заявяват още от ЕПУ.

Те са категорични, че "никога и по никакъв повод не сме клеветили която и да е българска институция, като в случая НАОА сама руши своя авторитет, като не спазва европейските норми и правила. Всичко това е основание Европейският политехнически университет да потърси акредитация от реномирана европейска агенция, пълноправен член на ENQA."

От Европейският политехнически университет съобщават, че очакват спешни мерки от предстоящото редовно правителство "спрямо безобразията и заплахите за признаването на българските дипломи, предизвикани от НАОА и по-конкретно от нейния председател".

"Декларираме, че Европейският политехнически университет застава зад принципите за високо качество на българското висше образование и се бори срещу корупцията, тъмните лобистки интереси и невъзможността да се проведат реформи за постигане на европейско качество във висшето образование.", завършват позицията си от ЕПУ.

Припомняме, въпросният ВУЗ придоби популярност още преди откриването си през 2010 година, след като първоначалният вариант за негово име образуваше доста смущаваща абревиатура.
Освен това пернишкият университет има честта да бъде открит лично от тогавашния премиер Борисов.