Това е предизвикателство за строителството на нацията! Ние сме съотговорни.
Това е определението на настоящата ситуация на духа, културата и просветата на проф. Боян Биолчев, ректор на СУ „Св.Климент Охридски", определение, дадено в тържественото му слово, произнесено в аулата на университета на 24 май.

Още в началото на своето слово ректорът се отказа от традиционния тържествено-хвалебствен тон, правейки една равносметка за усилия, които ръководният му екип е положил.

"Има и известна горчивина от това, изпълнихме ли заветите, за които всяка година настървено пеем в химните", каза Биолчев.
„Най-напред се замислих за нашия национален характер и защо става все така да се колебаем между патриотарските екзалтации и псевдоинтелигенстския нихилизъм, да казваме непрекъснато, че не сме добри, след което да се бием в гърдите, да търсим достойнство на нацията си там, където го няма и да вървим като слепците на Самуил край изобилното достойнство, което е наше достояние и което прахосваме", каза в речта си Боян Биолчев.

Като уникално ректорът посочи делото на Светите братя Кирил и Методий: „Тук се разгръща нещо, което е наистина уникално в света - строителство на държавност - чрез култура. Това е великото дело."

„Задавал съм си въпроса лесно ли е било на Борис и евтино ли е било на Симеон не да поддържат, а да изградят из основи една цялостна образователна система и дали тогава са си казвали, че парите не достигат, и дали е прониквало това съзнание, и дали българската нация не се е изградила с тази жилавост и упоритост, въпреки люлеещия ни се характер, точно благодарение на това, че сме започнали с абсолютната упоритост."

Пред президента на страната Георги Първанов, министъра на образованието Даниел Вълчев, деканите на факултетите в университета, преподаватели и студенти, ректорът на „Св. Климент Охридски" изрази огорчение от факта, че държавата няма средства за образование.

Необходимо е обединение и осъзнаване, че съвременното общество не може да се развива без интелект, категоричен бе проф. Боян Биолчев.

"Аз съм човекът, построил сам къщата си, и зная пропорциите между бетона и пясъка, в строителството на държавата бетонът, това е образованието. Наруши ли се тази пропорция, сградата се срутва и ако мога да перифразирам думите на Спасителя, и срутването ще бъде голямо, завърши речта си ректорът проф. Боян Биолчев.