По-малко шум трябва да се вдига около сигналите за бомбени заплахи. Директорите на училищата са тези, които имат единствено отговорността какви решения да вземат. Това заяви бившият министър на образованието проф. Тодор Танев пред БиТиВи за новата заповед на МВР за бомбените заплахи в училищата.

Нека не създаваме в обществото недоверие към образователната система, призова той.

Проф. Тодор Танев обясни, че МВР трябва да вземе адекватни мерки, за да може хванатите да бъдат със сериозно наказание. Все още не знаем дали сигналите все още се подават от ученици или има и хибридни атаки отвън държавата. Полицията има право да изведе децата от училище, но няма никакво право да ги вкара вътре. Главният секретар на вътрешното ведомство се поизпусна малко и искаше да каже дисциплинарна отговорност да се търси спрямо директорите, но след това се поправи и каза административна. Това е полицейско мислене, разкритикува проф. Танев.

Нека институциите да си имаме уважението, както сме го имали досега. Силовите министерства започват да си мислят нещо повече, ядоса се бившият просветен министър.

МВР спешно запознава директорите с новите правила при бомбени заплахи

МВР спешно запознава директорите с новите правила при бомбени заплахи

Административна отговорност ще търси МВР от директорите при нарушение на процедурите

Няма никакво значение дали съм съгласен или не с издадените предписания за реакция. Важното е, че за първи път имаме разписани правила от повече от десетилетие. Това заяви директорът на 119 училище Диян Стаматов в студиото на Нова телевизия, коментирайки вчерашните бомбени заплахи, които получиха към 50 училища в столицата. Имейлът бе разпространен рано сутринта, а новите предписания ги последваха в ранния следобед.

От думите на Стаматов реакцията е в три стъпки - обаждане на телефон 112, първи оглед от страна на служители на училището и повторен оглед от полицията. След като са започнали тези заплахи портиерите са много по-силно ангажирани, обясни Стаматов, но държеше на това, че училищата не разполагат с охрана, а с портиери.

Досега в продължение на много години полицаите, които идваха при нас, започваха с въпроса "Какво правим сега" и директорът поемаше цялата отговорност за следващите 24 часа. Поне сега МВР поема поне минималната отговорност, коментира Стаматов.

Директорът се притеснява, че заради масираната атака в последните десет дни, от сега нататък ще се неглижират всички такива имейли, а винаги остава 1% вероятност да има реална опасност и риск.