Ако директорите на общинските училища нарушат разпоредбата на МВР за прекратяване на занятията заради бомбени заплахи, ще им бъде търсена административна отговорност за неизпълнение на полицейско разпореждане. Това каза главният секретар на МВР Петър Тодоров в изявление продължило не повече от 2 минути за цунамито от 50 сигнала за бомбени заплахи, заляло столичните училища.

Той е разпоредил писмено до края на деня всички директори и регионални инспекторати по образование да бъдат запознати с тази процедура и срещу подпис. В тази нова процедура от днес е описано какво и как трябва да се изпълнява, каза Тодоров.

Петър Тодоров напомни, че от петък, 31 март съгласно заповед на вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев има въведена нова процедура за реакция при бомбени заплахи. Съгласно новата процедура решение се взима от МВР, а не от директорите на училища. Решение дали да се прекратят учебните занятия се взима от МВР като ще се прецени дали има потенциална заплаха да се прекратяват занятията или не, уточни главсекът.

Днес спирането на учебните занятия от общински училища е в нарушение на процедурата на МВР. "Няма основания за някаква опасност", увери Петър Тодоров.

17-годишен от София е пратил част от сигналите за бомбени заплахи в страната

17-годишен от София е пратил част от сигналите за бомбени заплахи в страната

Грозят го 5 години затвор и глоба до 15 000 лева

По-късно от пресцентъра на МОН разпратиха съобщение към медиите, гласящо, че министърът на образованието и науката Сашо Пенов е информирал началниците на регионални управления на образованието за получената от МВР процедура днес. На свой ред те следва спешно да запознаят директорите на образователните институции с нея. 

От МОН отказаха да предоставят подробности около самата процедура, като препратиха news.bg за повече информация към МВР.