Направихме важна крачка по пътя към осмислянето и превръщането в реалност на лозунга „Икономика, основана на знанието". Така председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев коментира сключването на рамково споразумение между Асоциацията и БАН за съвместна дейност.

На базата на документа се очаква решаване на конкретни проблеми, свързани с развитието на науката и ползването на научните продукти в бизнеса.

Това ще допринесе за развитието на иновационните процеси, подчерта след подписването председателят на БАН академик Никола Съботинов.

Той изтъкна, че академията може да помогне на предприятията с научната си продукция, с опита в металознанието, производството на системи за IT сектора, нанотехнологии, различни видове сензори, които може да се включат в уникални системи за контрол на производствените процеси.

Ще участваме в разработки за електромашиностроенето, разполагаме с разработки за електрохимични източници на ток, а също и с електронни прибори за медицината, изтъкна Съботинов.

Васил Велев отбеляза от своя страна, че Асоциацията очаква включването на БАН не само с инженерно-техническите и естествените науки, които имат пряко отношение към иновациите.

За нас е важно да ползваме научния потенциал и изследванията в хуманитарната област на БАН, като демографското развитие и други, защото формираме политики чрез участието си в тристранния съвет и други органи, подчерта той.

Велев каза още, че финансирането на изследванията ще бъде ангажимент на предприятията, които заявяват потребност на принципа - който поръчва, той плаща. Освен от предприятията, очакваме финансирането да се осъществява и по линия на европейките фондове чрез съвместно кандидатстване по оперативните програми, добави председателят на АИКБ.