Между 36-47% от децата са били на онлайн обучение в последната седмица, преди да се затворят училищата. Между 35 000-40 000 деца няма да се включат в онлайн обучение. Това е заради отношение към образователния процес. Това стана ясно от коментара пред Нова телевизия на просветния министър Красимир Вълчев.

Само 7000-8000 устройства са доставени. Това е малко, защото са поръчани около 107 000. Има деца, които са две в семейство, но с едно устройство и също изпитват трудност в онлайн обучението.

Вълчев: Учениците няма да се минат, ако четат повече

Вълчев: Учениците няма да се минат, ако четат повече

Няма да има нулева учебна година

МОН е разпоредило училищата да дават устройства там, където са нужни, включително и да се прави размяна между учебни заведения.

В Монтана устройствата пък изчезнали и сега ще се търсят по заложните къщи. Устройствата се предоставят на училищата, не на семействата. Ако изчезне устройството, родителите трябва да ги заплатят.

Малките деца ще учат две седмици допълнително през юни, стана ясно от коментара на Вълчев. Можем да компенсираме образователните трудности, каза министърът. Няма да имаме загубено време, увери още той. Електронното дистанционно образование няма да замести присъственото, категоричен бе просветният министър.

Няма да има нулева учебна година, уверява Вълчев

Няма да има нулева учебна година, уверява Вълчев

Продължителното онлайн обучение води до дефицит