Нулева е възможността за нулева учебна година. В това увери образователният министър Красимир Вълчев пред БНТ.

Обмисля се вариант, при който малките ученици от 1-ви до 4-ти клас да се върнат в училище след Нова година, а по-големите ученици да се редуват. 1 200 училища от 2 400 не са се сблъсквали с коронавируса. През пролетта учителите и учениците ще имат възможност за компенсаторна среда. Учителите подкрепят обучението в електронна среда, а не да преминат към проектни дейности.

Вълчев няма да разреши присъственото обучение на частните училища. Външното оценява не е излишно и трябва да се гледа като възможност да се оценят резултатите на децата. Родителите и учениците не трябва да гледат външното оценяване като елемент за наказание, а като огледало, в което могат да видят докъде са стигнали, подчерта Вълчев.

Той посочи, че изпити и матури след 7 и 12 клас ще има, като невзетият учебен материал лесно би могъл да бъде изключен от подготовката на учениците. Изпитите не трябва да изпитват за наизустяване, а за натрупани умения през 12-годишния период на обучение на учениците. Учениците дори и да четат повече няма да се минат, категоричен бе образователният министър.

Вълчев обясни, че училищата малко или много са рискова среда на заразяване от коронавирус. Дистанционното обучение не компенсира на 100% присъственото обучение, призна просветният министър и даде за пример психологическото напрежение, обездвижването и чисто обучителната част като минуси от ученето от вкъщи.

Електронното обучение също има предимства и учителите се научиха да го използват, доволен е Красимир Вълчев. Той като министър на образованието е длъжен да бъде гласът на образованието и според него е най-ефективно присъственото обучение.

Вълчев отчете, че в детските градини учителите и децата са по-малко заразени, те трябва да бъдат максимално отворени, но това е ситуацията към настоящия момент. Детските градини и ясли също могат да преминат към електронно обучение, но в присъствието на възрастен и с по-малко часове пред електронните устройства, каза още той.