Близо 700 училища в страната нямат физкултурни салони.
Така през студените месеци децата са принудени да провеждат часовете по физическо възпитание в класните стаи.

В столицата училищата без салони са 10.
Едно от тях - 149-то в квартал "Овча купел" 2. Това е рушаща се и опасна сграда.
По една случайност досега никое дете не е пострадало. Преди 18 години, когато е построено училището, салонът е предаден недовършен.
18 години по-късно в студените дни децата продължават да играят в пригодена за салон класна стая.

В пригодения салон не може да се играе нито волейбол, нито баскетбол. Понякога се използват форума на училището и тенис масите в коридорите, но това пречи на учениците, които имат други часове.
И остава единственият изход - времето за физическа подготовка децата да прекарват затворени в стая.

През тези 18 години е минало едно поколение деца, сега учим децата на тогавашните ученици, казва директорът Людмила Василева, цитирана от БНТ.

"Училището дефакто не е формирало у тях отношение на физическото възпитание и спорта и нещо много по-лошо - не е формирало у тях отношение към здравето им", посочи още тя.

Миналата година учениците предложили да направят касичка, в която да събират пари за салон. За съжаление са необходими милион и 700 хиляди лева.

За спорта в училищата пари в Бюджет 2006 нямаше. За следващата година се очакват 15 милиона лева. Дано парите да стигнат да се ремонтират спортните салони и площадки на най-големите училища, надява се министърът на образованието Даниел Вълчев.

За строеж на нови салони обаче тези пари не стигат. За тази година и Столичната община не разполага със средства.
Йорданка Фандъкова, зам.-кмет на София се надява бизнесът също да помогне,  особено за столични училища, в които дори няма проекти за строителство на физкултурни салони.