Минимум 110 млн. лева допълнително са нужни в бюджета за образование за 2011г. Това заяви министърът на образованието Сергей Игнатов. „Аз обаче искам повече", допълни той.

В момента тече борба за бюджета, коментира още Игнатов. Българското училище, за да е модерно, трябва да има повече средства, категоричен е просветният министър. „Ние искаме още минимум 50 млн. лева за средното образование", каза още той.

По думите му в някои училища може да има увеличение на заплатите на учителите. "Това, което сме договорили със социалните партньори е да има защита да не падат доходите на учителите", изтъкна Сергей Игнатов.

За висшето образование той иска поне 60 млн. лева повече от предвидените, за да може да се осъществят реформи във ВУЗ-овете. Сергей Игнатов е убеден, че ще се пребори за повече средства за образование.

БАН запазва бюджета си и през следващата 2011г. ще разполага с около 60 млн. лева. "Живеем във финансово тежка година и за съжаление тя ни орязва амбициите", посочи още министър Сергей Игнатов.

Приобщаването към вярата става преди всичко в храма, смята образователният министър по повод задължителното обучение по вероучение в училищата. "Всяко нещо, което става задължително, започва да натоварва психиката", коментира още той.

Според него вярващите поне в неделя трябва да ходят на църква, където да се осъществяват беседи. Така според министъра приобщаването към религията ще бъде по-ефективно.