Развълнувани, първите девет души от 21-та Българска антарктическа експедиция поеха към поредните предизвикателства.

На Летище „София" те бяха изпратени от ръководителя на експедицията проф. Христо Пимпирев, който ще се присъедини към тях след месец. Самият той заяви, че се вълнува винаги, когато заминава една експедиция, защото всяка е различна от предходната.

По думите му винаги има нещо ново, винаги се сблъскват с различни проблеми, които за радост винаги разрешават. Той си пожела всички 20-тина души от експедицията да се върнат живи и здрави.
„Досега най-гордото постижение за всичките 21 пъти е, че всички са се връщали живи и здрави", коментира проф. Пимпирев.

Той обясни, че въпреки краткия опит, който имаме в сравнение с други нации, които провеждат изследвания още от 18 век, България е уважавана държава в антарктическата общност.

„Ударната" група, която заминава днес, трябва да раззими българската полярна база и да я подготви за новия полярен сезон. И тази година акцентът ще бъде поставен върху научните изследвания върху глобалните климатични промени.

Проф. Пимпирев изтъкна, че с нашата база и с нашите учени, ние даваме своя принос за изследването на тези промени и търсенето на начини за предотвратяването им. Ръководителят на експедицията обясни още, че подготовката започва още, когато свърши предишната експедиция.

По думите му други държави, които разполагат с много повече финанси, програмират експедицията си две години преди нейното начало. Ние обаче правим това 6 месеца преди антарктиците да заминат, защото нямаме собствен транспорт.

Проф. Пимпирев подчерта, че днешната група заминава с бразилски ледоразбивач, който абсолютно безвъзмездно ще превози 5 тона гориво, хранителни продукти и материали, както и българския екип от най-южното пристанище на Бразилия до българската база на Антарктида.

„Това е един 10-дневен преход. Този ледоразбивач ще стои 3 дни в българската база, което изобщо не му е в програмата и което на Бразилия ще им коства 1 млн. долара. А ние затова не даваме нито една стотинка", заяви проф. Пимпирев и добави, че тяхното финансиране на година е колкото две по-скъпи коли - 350 хиляди лева.

„Ние сме там, защото имаме помощта на антарктическите държави, които са силни там и разбират, че България да е там е важно за световната наука, за Антарктида и за бъдещето на човечеството", заключи ръководителят на 21-та българска антарктическа експедиция.