Министърът на образованието и науката е знаел за черно-белите учебници, той не е разбрал за тях от медиите, обясни пред БТВ главният редактор на издателство "Просвета" Кина Андреева.

"Ние сме внесли проекти за учебници, които бяха одобрени първо от експерти. Когато сме внесли проекта, сме внесли и черно-бял проект. Всъщност тези учебници бяха одобрени и от експерти и от учители", уточни Андреева.

Вълчев спира черно-белите учебници

Вълчев спира черно-белите учебници

Били образователна дискриминация

По повод казуса дали нецветните учебници са дисктриминационни, главният редактор на издателството изтъкна "Възможността за избор не може да бъде дискриминация. Дискриминацията е липса на избор"

Андреева обясни, че издателството е готово да спре тези учебници, но това ще бъде тяхно решение. Тя изтъкна и, че ще бъде нужно проблемът още веднъж да бъде обсъден.

МОН си изми маркетингово ръцете за черно-белите учебници

МОН си изми маркетингово ръцете за черно-белите учебници

Черно-белите учебници били просто вариант при някои предмети

Главният редактор на "Просвета" изтъкна, че имали намерението малко преди 15 септември да обявят, че всеки ученик, който си купи черно-бял учебник ще получи като подарък електрнното издание. Тя изтъкна още, че черно-белият печат позволява използването на рециклирана хартия, което било от голямо значение.

анкета

Бихте ли купили черно-бял учебник?

Виж резултати

Не –това е дискриминация 22.5%

Не, за да не внушавам комплекси 11.5%

Да, защото е по-евтин 24.4%

Да, защото е по-лек и еко 28.8%

За какво са изобщо учебниците? 12.8%

Марина Христова, родител, взе думата. "Изключвайки изключително дискриминационното отношение", тя поиска обяснение защо при цветните учебници е използване хромирана хартия, която е много по-скъпа и тежка.

Кина Андреева и обясни, че по никакъв начин децата не са унизени, а когато се говори за хартия трябва да се знае, че има наредба каква трябва да бъде тя.

Омбудсманът държи на "цветно" образование

Омбудсманът държи на "цветно" образование

Манолова иска от образователния министър да спре черно-белите учебници

"Вместо да говорим за това дали земеделецът има умения да обработва земята, дали трудът му дава качествени плодове, които всички ние очакваме, и дали можем да му помогнем да постига все по-високо качество, ние обсъждаме какъв цвят е дръжката на мотиката, която върти" каза учителят по история Емил Джасим.

Според него за пореден път около началото на учебната година се измества фокуса от важни теми. Той отбеляза, че може би това е страхотен PR, защото вече два дни всички говорят за конкретно издателство.

Джасим обясни, че няма нормативно задължение за ползване на учебниците в горни класове. Той изтъкна, че препоръчва на своите ученици да не си купуват учебници. Учителят ги съветвал да търсят Интернет базирани източници, да мислят, да пишат.