Министерският съвет прие постановление за преобразуване на Техническия колеж в структурата на Югозападния университет „Неофит Рилски" - Благоевград, в Технически факултет на университета. Преобразуването на колежа се определя от необходимостта от инженерни кадри за шевната индустрия, електрониката и комуникационните технологии и отговаря на увеличеното търсене на инженери, радиоинженери, програмисти, специалисти по електроника и конструктори в регионален и национален мащаб. Проектът е получил положителна оценка с решение на Акредитационния съвет на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА).

В Техническия колеж се извършва обучение по три специалности от три професионални направления за придобиване на степен „професионален бакалавър" - „Моделиране, технологии и мениджмънт в шевното производство", „Електроника" и „Комуникационна техника и технологии", като след промяната последната специалност ще се изучава и в магистърска степен. С приетото постановление в преобразуваното звено ще се извършва обучение по още две специалности „Опто- и наноелектроника" и „Компютърни системи и технологии".

Правителството прие и решения, с които ще предложи на Народното събрание да преобразува в специализирани висши училища четири други колежа по искане на академичните им ръководства и след положителна оценка от НАОА. Това са Колежът по телекомуникации и пощи в София, който ще стане Висше училище по телекомуникации и пощи, и частните висши училища Колеж по икономика и администрация - Пловдив, Европейският колеж по икономика и управление - Пловдив и Международният колеж в Албена.

Във Висшето училище по телекомуникации и пощи ще се провежда обучение по традиционните за колежа специалности от професионалните направления „Администрация и управление" и „Комуникационна и компютърна техника" с образователно-квалификационна степен „бакалавър" и „магистър". Промяната предвижда и възможност за обучение на образователна и научна степен „доктор". Висшето училище планира две основни звена в своята структура - Факултет по телекомуникации и мениджмънт и Департамент „Фундаментална подготовка". С преобразуването на колежа ще се създадат условия за продължаване на образованието на завършилите със степен „професионален бакалавър" по същите или сходни специалности, които са специфични за сферата на телекомуникациите и пощите. Такава възможност не предлага друго висше училище. Осигуряват се предпоставки чрез научни изследвания, академично сътрудничество и партньорство с бизнеса да се постигне високо качество на подготовката на инженери и мениджъри в областта на проектирането, експлоатацията и администрирането на съвременните телекомуникационни системи.

Колежът по икономика и администрация в Пловдив ще стане в специализирано Висше училище по сигурност и икономика. Предмет на неговата дейност ще бъде подготовка на специалисти по специалности от професионалните направления „Администрация и управление", „Икономика" и „Национална сигурност". В структурата на преобразуваното частно висше училище ще бъдат включени три учебно-научни центъра - по национална сигурност, по икономика и управление и по чуждоезиково обучение, в които ще се подготвят студенти за придобиване на образователно-квалификационни степени „бакалавър" и „магистър".

Европейският колеж по икономика и управление в Пловдив ще се преобразува в специализирано частно Европейско висше училище по икономика и мениджмънт. Предвижда се в структурата му да бъдат включени три звена - Център по бизнес икономика, Център по иновативен мениджмънт и Колеж по икономика и управление. В първите две звена ще се извършва обучение за придобиване на висше образование в степените „бакалавър" и „магистър", а в третото - „професионален бакалавър по...".

Международният колеж в Албена ще стане специализирано частно Висше училище по мениджмънт - Варна. В него ще се обучават студенти по специалности от професионалните направления „Администрация и управление", „Икономика" и „Туризъм" за придобиване на степен „бакалавър" и „магистър". Висшето училище ще предлага магистърски програми на английски език въз основа на сключен академичен договор с чуждестранно училище. В структурата му ще бъде запазен колежът в Добрич, в който ще се обучават студенти по специалности от същите професионални направления за придоб..

В структурата му ще бъде запазен колежът в Добрич, в който ще се обучават студенти по специалности от същите професионални направления за придобиване на степен „професионален бакалавър по...".