Чл.-кор. Николай Милошев и акад. Юлиан Ревалски са кандидатите за председател на Българската академия на науките (БАН), съобщиха от научната институция.

Предложението за кандидатурата на чл.-кор. Николай Милошев е направено от Научния съвет на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН.

Кандидатурата на акад. Юлиан Ревалски е предложена от две места - Научния съвет на Института по математика и информатика на БАН (ИМИ) и от 41 представители на Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН.

На 28 ноември в Големия салон на БАН ще се състои заседание на Общото събрание на БАН за избор на председател на БАН. Право да кандидатстват за длъжността имат академиците (действителните членове) и член-кореспондентите (дописните членове) на БАН, които към датата на встъпване в длъжност (6 декември 2016 г.) не са навършили 70-годишна възраст.

Чл.-кор. Николай Милошев, който е роден през 1959 г., сега е зам.-председател на БАН, бил е служебен министър на образованието и науката от март до май 2013 г., а преди това - директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН.

Проф. Юлиан Ревалски, който е роден през 1956 г., от 2013 г. е директор на Института по математика и информатика на БАН, а през 2011-2012 г. е бил заместник-директор на института. Проф. Ревалски има принос за учредяването на наградата на ИМИ за постижения на млади български учени в областта на математиката. Бил е и гост-професор в университети в чужбина.