Конференция на тема „Качествено образование за всяко дете", организирана от списание „Форбс" и „Заедно в час", се провежда за втора поредна година в София. В продължение на два дни те осигуряват широка платформа за обсъждане на необходимите ключови иновации и подобрения в българското образование.

Конференцията бе официално открита от ръководителя на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев, заместник-министър на образованието Мукаддес Налбант, изпълнителният директор на „Заедно в час" Евгения Пеева и заместник-главният редактор на „Форбс България" Веселин Димитров.

В първият ден активно участие в дискусии ще вземат чуждестранни експерти, които ще се постараят да подредят по приоритети ключовите държавни политики, които да донесат положителна цялостна промяна в образователната система.

В рамките на втория ден ще се дискутират конкретни добри практики, които най-скоро биха могли да се приложат в българските училища. Утрешният ден пък ще бъде открит от столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Пред гостите зам.-министърът на образованието Мукаддес Налбант подчерта, че на днешния Ден на народните будители трябва да знаем, че времената са различни, но делото на будителите трябва да бъде продължавано и именно в тази зала са се събрали съвременните будители.

От своя страна зам.-главният редактор на „Форбс" Веселин Димитров се спря и на класацията на най-влиятелните хора у нас, която разбуни духовете. Димитров подчерта, че влиянието е измерено, независимо дали и лошо или добро, но се надява именно с участието и обръщането на повече внимание на образованието у нас да се промени начинът, по който се изгражда класацията.

Една от големите цели на „Заедно в час" е да търси, насърчава и подготвя млади кадри, които да бъдат лидери и примери за децата в системата на родното образование. От организацията предупреждават, че по последни данни средната възраст на учителите в България е 55 години, а след 10 години повече от половината учители ще са в пенсионна възраст.

Международният опит пък показва, че най-добрите образователни системи в света са онези, които разбират необходимостта да се привличат не само млади спациалисти, но и хора с лидерски потенциал.