Софийският университет "Св. Климент Охридски" навлезе в 130-та си година. Бихме искали честванията да не се свеждат до няколко церемониални акта, на които да разкажем за достойната традиция и постиженията на СУ, а да се превърне в повод за осмисляне на миналото и за очертаване на визия за бъдещето.".
Това заяви ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков в академично си слово по случай патронния празник на най-старото висше учебно заведение у нас. Празникът беше уважен от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник-министри, депутати, гости, студенти.

В словото си проф. Герджиков отбеляза, че иска да започне един широк дебат не само за бъдещето на Университета, но и на страната.

В словото си проф. Герджиков отбеляза, че в историческото си развитие българите са имали национални идеали, които не са се осъществили - националното обединение на българите и последвалите ги войни за обединение, промените след 1989 г, които обаче бързо са се превърнали в разочарование, заради непостигнатата цел.

Приемането ни в НАТО и ЕС е станал новият идеал на българите, като целта тогава е наречена цивилизационен избор.

Проф. Герджиков отбеляза, че този път усилията ни са се увенчали с успех и членството ни в НАТО и ЕС са факт и икономическият ни просперитет е видим.

"Защо тогава българинът продължава да е нещастен? Защо не вижда пътя към храма?", попита в словото си ректорът на СУ.

Имаме нужда от нов национален идеал, който да ни обедини и от ново духовно възраждане, беше категоричен проф. Герджиков. Той сподели, че когато е заявил това пред читалищни дейци, те са го гледали скептично.

По този повод ректорът на Алма Матер отбеляза, че подозрителността и примирението не са черти от нашия характер. А много от приеманите черти от характера за наши недостатъци, са всъщност черти у всички балкански народи. Изразът "българска работа" не е само наш и не бива да битува в съзнанието ни по този начин, защото съществува и изразът "гръцка работа".

Затова и песимизмът може да бъде преодолян и не е наша специфична черта. Трябва да намерим новата обща цел, която да обедини нацията, заяви проф. Герджиков.

Тя трябва да включва уважение към традицията и автентична европейска идентичност, национално самосъзнание, превръщане на България в престижно културно и духовно присъствие.

Във формулирането и изпълнението на този идеал СУ е призван да играе ключова роля, подчерта проф. Герджиков.

Той призова всички да работят с младите хора, за да се превърне понятието българска работа в синоним на нещо хубаво и сътворено с дарба.

Проф. Герджиков призова да се работи и за завръщане на българите от чужбина и интелектуалците да поведат България към духовно и икономическо Възраждане.

В словото си председателят на Народното събрание Цвета Караянчева подчерта че, след по-малко от месец езикът ни ще бъде езикът на българското председателство.

Тя заяви, че днес, когато сме изправени пред нови предизвикателства, СУ ще следва мисията си - да изгражда високообразовани интелигенция, да създава наука и да осигурява образование на световно ниво.

"СУ е средище не само на наука, но и на прогресивни идеи, свободолюбие и достойнство", отбеляза Караянчева. СУ изгражда личности, които заемат достойно място във всички сфери на страната.

И днес СУ е най-големият образователен и научен център с национален и световен престиж, категорична беше тя.

Председателят на парламента изрази убеденост, че завършвайки СУ много врати за младите хора ще бъдат отворени.

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че говори в Аулата и като възпитаник на Университета.

Тя заяви, че и днес още помни образите на своите преподаватели и си припомни вълнението, с което е прекрачил входа на Университета.

Йотова подчерта, че именно когато е българското председателство Алма Матер ще чества своята годишнина. Така ние ще рекламираме науката и културата си, а ролята на СУ ще бъде голяма.

"СУ е синоним на просветителство, интелектуалност, наука и знание. Той събира всичко това", заяви Йотова.

Вицепрезидентът беше категорична, че на всеки ръката трепва когато попълва графата със завършено образование, а именно - Софийския университет.

Йотова заяви, че днес СУ е признат в много страни и пожела на младите хора никога да не забравят откъде са тръгнали, защото това е етикет.

За празника си СУ получи поздравителни адреси от премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев, правосъдния министър Цецка Цачева, омбудсмана Мая Манолова, от БАН и от представители на други институции.

Преди началото на тържеството цветя и венци пред паметника на Св. Климент Охридски бяха поднесени от председателят на парламента Цветя Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, преподаватели от СУ, депутати, граждани.