Изпитът за държавното външно оценяване в четвърти клас е абсолютно неефективен в този си формат, абсолютно необективен и е наложително да отпадне от новата учебна година.

Това заявяват от Синдикат „Образование" в свое становище, изпратено до медиите. От синдиката посочват, че са направили обширен анализ на проведените външни оценявания и матури и са достигнали до основни изводи, касаещи влиянието на този формат на изпитване върху учениците.

По анализ на синдиката прилагането на теста в края на така наречения „начален етап" се получават безкрайно манипулативни резултати, както по вина на подсказване и нарушени процедури, та и поради несъвършенство на теста.

Един ученик в четвърти клас, дори и при никакви знания, само с произволно чекиране на отговорите може да постигне поне половината от точките на теста. Това е насочено в защита на ромските ученици, но категорично дискриминира учениците от българската общност.

Според синдикалистите това е излишно претоварване на капацитета на системата и източване на делегираните бюджети за нецелесъобразни дейности, а освен това са много средствата, които са похарчени за провеждане на изпитите. По непотвърдена информация тези средства са 13 милиона, съобщават те и допълват, че реално много малка част от тези средства са достигнали до училищата, където реално се проведоха изпитите.

По отношение на матурите при завършването на средното образование, синдикалистите са на мнение, че полагането им е несъмнено положителен факт. Те обаче изказват съжаление, че все още резултатите от матурите не са признати от всички висши учебни заведения за вход при кандидатстване. Според синдикалистите това ще изгуби сивата индустрия, занимаваща се с подготовката на учениците, индустрия пропила като октопод висшите кръгови на МОН, смятат още те.

Синдикат „Образование" предлага и да има такава възможност за освобождаването на учениците от матура, при разумно осмислени аргументи със синдикати и работодателски и ученически организации.

Те изтъкват още, че е нужно да се обмисли дали всички ученици трябва задължително да се явяват на този формат на матурите или само тези, които имат намерение да продължават образованието си.