Учителската стачка е може би един от най-големите конфликти в съвременната българска история.

Но стигнахме тавана на възможностите от гледна точка на макрорамката на бюджета, беше категоричен министър Даниел Вълчев по повод на предложеното от правителстовто на стачкуващите учители.

Министър Вълчев посочи, че това е последната възможност и според него предложените параметри отразяват реалистично възможностите и очакванията.

Това е едно споразумение, което отразява в не лоша степен и макрорамката, и очакванията", посочи министърът и допълни, че „никой разумен човек не оспорва, че този труд дълго време е бил недооценяван".

Самите синдикалисти обаче са знаели, че 100% увеличение на заплатите е нереалистично и самите преговори са водени по един некоректен начин, посочи Вълчев.

Министърът подчерта, че той и неговото ведомство ще изпълнят ангажиментите си, но нека и синдикатите да изпълнят своите и да разяснят какво точно означават точките от проектоспоразумението, за да няма процедурни недоразумения.
Именно „процедурни", по думите на министъра, са въпросите и недоволствата на учителите от последните два дни.

Според Вълчев обаче настоящото увеличение е сериозно и на фона на останалите доходи в страната:
Ние живеем в България, наистина, живеем недобре, но и затова не може да се сравняваме с други страни от ЕС", коментира Вълчев.

Най-важното обаче, по думите на просветния министър, като следствие от учитеската стачка е поставяне на началото на реформа, както и промяна на модела на финансиране.

„Предполагам, че ако я нямаше стачката, нямаше да се намери политическа воля за това нещо", заяви Вълчев и обясни, че под реформа не трябва да се разбира само оптимизация и съкращаване, а и модернизация, включително и на учебните програми.

Министърът визира и матурите. По думите му дъжравните зрелостни изпити са вид и форма на външно оценяване.

„Всеки казва матурите са нещо добро, но и всеки казва - хайде не от тази година", коментира Вълчев и потвърди, че неговото ведомство ще проведе изпитите.

„В България родителите имат повече основания да бъдат недоволни, повече отколкото в други страни, признавам това, не само заради стачката, а и заради програмите,системите и т.н.", завърши министър Вълчев.