Вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев ще вземе участие в заседанието във Вюрцбург, Германия, на Съвета по конкурентоспособност в частта наука.

Основните теми, които ще се обсъдят министрите от ЕС, отговарящи за науката, са: Зелената книга на европейското изследователско пространство, Европейският технологичен институт, Инициатива на Европейската комисия за Харта за управление на интелектуалните права и собственост.

Зелената книга за Европейското изследователско пространство е последният документ, приет от ЕК. Основната му цел е да фокусира усилията на ЕК и държавите-членки върху идеята за изграждане на истинско Европейско научноизследователско пространство, което да се превърне в единен „вътрешен пазар" за наука; да има свободно движение на учени, технологии и знание и да съществува координиран подход за финансиране и управление на националните и регионалните научни политики, програми, дейности и инициативи, които се изпълняват в европейски мащаб и са подкрепени от ЕК.

Европейският технологичен институт е инициатива на Европейската комисия за изграждане на единна интегрирана структура, обединяваща триполюсния модел на Европейското изследователско пространство - образование-наука-индустрия.

Основна цел на Хартата за интелектуалните права и собственост е да се подобри и улесни трансферът на знания между научните организации и индустрията като основна предпоставка за подкрепа на повече иновации в Европа.