Министърът на образованието Даниел Вълчев съобщи, че е подписал наредба, с която се въвежда втори час на класния ръководител за работа с родители и ученици. Министър Вълчев съобщи това в отговор на въпрос за зачестилите случаи на насилие в българските училища.

Напоследък зачестиха случаите на необоснована агресия в училищата, каза министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, цитиран от БНР, и посочи няколко причини за това.

На първо място това е общата криза на нормативните ценности. Другите причини за агресията в училищата според министър Вълчев са примерите, които децата получават в семейството, информационната среда и моделите на поведение, сред които израстват.

Вторият час на класния ръководител, който се въвежда и за който е осигурено заплащане на учителите, е предвиден за работа с учениците и учителите. Даниел Вълчев заяви, че се надява сегашната система от санкции и стимули в училищата да не предвижда много тежки наказания, а система, която да санкционира всеки в училище, който не спазва правилата.