Премиерът Бойко Борисов стана гарант на дарение от медийна група „България" в полза на всички 3200 читалища в България. Даряват се енциклопедии, българска и чуждестранна литература, а инициативата е с названието „Книги за един милион."

Документите за дарението бяха подписани в Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий" в присъствието на министър-председателя и министъра на културата Вежди Рашидов

Борисов изрази надежда Министерството на културата да изпълни волята на дарителя и книгите да бъдат разпределени на всички български библиотеки.

Вицепрезидентът на медийната група Венелина Гочева отбеляза, че от 5 години насам 90% от българските библиотеки не са получавали нови книги.

От своя страна Огнян Донев изтъкна, че дарението е част от корпоративната социална отговорност на компанията и съобщи, че вестниците „Труд" и „24 часа", заедно с БАН, възнамеряват да издадат 12-томна енциклопедия на България.

Иначе премиерът повтори пред медиите казаното от него тази сутрин в един от сутрешните блокове, че 245 милиона лева повече са предвидени за пенсии в бюджета за следващата година. Симеон Дянков обеща в понеделник параметрите да бъдат съобщени.

Запитан дали ще накаже двамата депутати от ГЕРБ, които са били в зала Универсиада, министър-председателят отговори категорично: „Те не са били вътре в залата, че да ги наказвам."

В отговор на въпрос защо шефът на парламента Цецка Цачева ходи на предизборни мероприятия, Борисов заяви: „Всички ходят и тя е започнала да ходи, сигурно заради тях. Кои не ходят?"

Той изрази надежда вторият тур на изборите да мине по-добре. Борисов подчерта, че притесненията и случилото се на първия тур са били най-вече заради това, че изборите бяха две в едно. По думите му избори „две в едно" са спестили 18 милиона лева от парите на данъкоплатците.

Питайте читалищата два или три милиона ако има дадем, каква радост ще бъде, добави той.

По повод големия брой недействителни бюлетини Борисов отбеляза, че средно техният брой при предишни избори е 7-8%. Нека изчакаме да излязат резултатите, да видим колко са като процент, заяви той и допълни, че според данните, с които разполага и сега този процент е 7.

Проверка обаче показа, че на парламентарните избори през 2009 години недействителните бюлетини са били едва 2.2%.