Третокласникът, заради който родители отказаха да пускат децата си в клас, е всъщност свръхинтелигентен. Това каза председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Офелия Кънева пред БГНЕС.

Агресивен ученик тормози цял клас в столично училище

Агресивен ученик тормози цял клас в столично училище

Родителите не пускат децата си в класната стая

Индивидуалната оценка на 9-годишното дете от 19-то СУ "Елин Пелин" в София показва много високи интелектуални заложби у детето.

Казусът с ученика възникна в края на януари. Когато вече и част от учителите заплашиха с протест, МОН се намеси и реши да премести детето в друго школо с ресурсни учители. Тогава съгласието си даде и майката на агресивния суперинтелигентен ученик.

Местят агресивния третокласник от 19-о училище в София

Местят агресивния третокласник от 19-о училище в София

Родителите са съгласни с детето да работят специални учители

"Много е важно в такива случаи да имаме ясно очертан индивидуален подход към всяко дете. В конкретния случай това беше едно от обстоятелствата, които забавиха развоя на събитията, защото индивидуалната оценка не беше готова", обясни Офелия Кънева.

По думите й тази оценка вече е факт и показва по категоричен начин, че детето има определено по-висока степен на интелигентност - над средната за страната за неговата възраст.

Наредба за защита от агресията в училище, искат от синдикат "Образование"

Наредба за защита от агресията в училище, искат от синдикат "Образование"

Повод е случая в столичното 19-то училище

Оказва се, че ученикът има много по-високи очаквания от образователния процес, в който е въвлечен, обясни председателят на ДАЗД.

"Съответно неангажирането му по адекватен начин предизвиква усещане на изолираност, което у всяко дете буди реакция на агресия в тази възраст", допълни още Офелия Кънева.