Тежки последици вече по отношение на образованието посочи министърът на образованието Николай Денков.

Не само в качеството, а има изостряне на два други проблема - изостряне сред родителите дали да е присъствено или неприсъствено обучението. "Това е рана, която трябва да заздравим чрез последователна политика за интересите на децата", посочи той. Вторият е загубата на мотивация на учениците да се върнат в училище. Проблемите са представени на оперативно заседание на правителството.

По отношение на локалните мерки не се променя нищо в сферата на образованието. Карантирането остава както досега - и на ниво паралелка, и училище, основната промяна е свързана с това, че нивото за риска на училищата е свързано с това дали има риск хората да останат без адекватни лечебни грижи. Остава правото на избор, ако родителите смятат, че рискът е прекалено голям да оставят децата вкъщи на онлайн обучение с риск, че образованието няма да е еднакво качествено.

Учениците в Бургаско няма да минават онлайн въпреки COVID пика
Обновена

Учениците в Бургаско няма да минават онлайн въпреки COVID пика

Бургас е на първо място по карантинирани ученици в страната

В първа зона промените ще са следните: продължават заниманията по интереси, без смесване на паралелки, спират се екскурзии, посещения на музеи, зелени екскурзии, олимпиадите и състезанията ще са присъствени при дистанция, зелен сертификат или осигурен тест на място.

Във втори етап спират заниманията на интереси, с изключение на тези в занималните, групови дейности за личностно развитие ще са само след тест, без тези, които имат зелен сертификат или тестването преди занятията.

В третия етап - 1 до 4 клас остават присъствено, 5-12 клас в ротация, която продължава в период една седмица, няма да има по-дълги периоди, без ротация ще се учи в центровете с деца със сензорно развитие и центровете за подкрепа.

В четвърти етап - 5-12 клас трябва да се изтегли от училищната мрежа, а за децата от 1 до 4 клас ще се решава според ситуацията - каква е заболеваемостта и в клъстера от области доколко са налични легла за интензивна грижа за деца.

Асена Сербезова: Ваксините са изпитани

Асена Сербезова: Ваксините са изпитани

90% от интензивните са неваксинирани, от 31 000 починали - само 8 са били с бустер

Ако в малките населени места има два пъти по-малка заболеваемост, децата могат да останат в образователната система, дори когато се надмине 4 етап в дадената община.

За тестовете в училищната мрежа Денков каза, че те остават въпреки лошите отзвуци в обществото. Той е категоричен, че тестовете се използват масово в други страни. Няма да има никаква промяна в подхода с тестовете и те ще бъдат използвани максимално от 1 до 4 етап, където има присъствено обучение. Водят се разговори за качеството, но това е друг въпрос, заключи министърът.

Асена Сербезова добави, че тестовете за учениците са достатъчно надеждни и има държави с подход с тестване в домашни условия.