Ваксините пазят от усложнения и смърт и числата в Здравната информационна система показват, че 90% от хората в интензивни отделения са неваксинирани. Относно бустерна доза - от над 31 000 загубили битката, само 8 от тях са били с бустер, а повечето от тях са над 80-годишна възраст. Това обясни министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова в отговор на въпрос от страна на депутата от "Възраждане" Елена Гунчева "Защо са нужни ваксини, като данните сочат, че 24.7% от заразените са ваксинирани и какво налага зеления сертификат?". Министърът е на изслушване пред депутатите в Комисията по здравеопазване в парламента.

Сербезова призна, че наистина 24.7% от заразените са ваксинирани - ваксините не пазят от заразяване, но пазят от смърт. А относно смисъла на зеления сертификат министърът смята, че цитираните от нея данни го показват. В отговор на въпрос дали ваксините са преминали напълно всички етапи на клинични изпитания - отговорът на Сербезова бе лаконичен и категоричен: Да.

Повече българи предпочитат да преболедуват COVID-19, отколкото да се ваксинират

Повече българи предпочитат да преболедуват COVID-19, отколкото да се ваксинират

36% от сънародниците ни са против ваксините срещу 33%, които ги подкрепят

Асена Сербезова даде и справка: Към 12 януари 2022 г - 3.2 млн. ваксинирани у нас, което обхваща 1.5 млн. лица със завършен ваксинационен курс, като в цифрата влизат 434 019 бустерни дози. Постигнатият ваксинационен обхват в страната е над 30%, което обаче ни определя едно от последните места в ЕС, затова и ваксинацията е основен приоритет на МЗ.

Тя уточни, че вече има резултати от изследване, направено за българската популация, според което по-голямата част от хората у нас биха се ваксинирали, ако имат по-подробна информация на достъпен език, информацията трябва да разсейва страхове и притеснения. Завършва се нова комуникационна стратегия, в нея няма да има призив "Моля, ваксинирайте се", а ще е насочена към опита на хора, които са се ваксинирали и са били с хронични заболявания, бременни жени, родили живи и здрави деца, и хора с пост ковид синдром. От "Продължаваме промяната" препоръчаха да има сайт за нежелани реакции след ваксини, обясни подробно министърът.

Броят свободните интензивни легла по области

Броят свободните интензивни легла по области

Основен индикатор за промяна на мерките

Сербезова бе категорична в заключение, че одобрените ваксините са при ускорена централизирана процедура, използва се научният потенциал на 27 страни членки и са минали всички клинични изпитания.

В отговор на въпрос на депутата от ДПС Хасан Адемов за опашки пред ваксинационните кабинети, Сербезова каза, че наистина има засилен интерес за ваксинацията след обявяване на мярката от 75 лв. за пенсионер и са поставени 100 000 дози. Активно се работи за осигуряване на мобилни екипи, най-вече в домовете при трудноподвижни хора и се увеличава работното време на съществуващи такива. Основният проблем е, че медицинският персонал е в недостиг.