Заетост на интензивните легла по области ще е основният индикатор за промяна на мерките в страната при увеличаване на заразените с коронавирус. Здравната система е много натоварена, сега се оценява по-комплексно индикаторът заетост на интензивните легла, моделите се базират на данните в Националната здравно-информационна система. Това каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова по време на Комисията по здравеопазване в НС в отговор на въпрос на Александър Симидчиев от ДБ.

МЗ определя стратегическата рамка при различни нива на заболяваемост да се преминава от едно ниво на друго - мерките ще се променят най-вече на областно ниво. Направен е математически модел на данните - идеята е да има предвидимост от няколко дни, преди да се въведат мерките.

Заетостта на леглата за интензивно се следи на ниво област, има области, в които е 43.6% и такива със 75% и 22%, подходът трябва да е всеки ден на областно ниво - за да няма претоварване в една област, а в друга - не, каза министърът.

Премиерът затяга COVID мерките при 80% заетост на интензивните легла

Премиерът затяга COVID мерките при 80% заетост на интензивните легла

Петков обеща предвидимост кога и какви мери ще бъдат въвеждани

Тя потвърди, че са изпратени писма до РЗИ, проведени са срещи с директори на лечебни заведения с призив колко е важно да има актуални данни в системата.

Заболеваемостта в страната се увеличава, поради което предстои представяне на Национален план за справяне с пандемията, приет от МС.

Дългосрочната визия на министър Сербезова са реорганизация на Спешната помощ и ел. здравеопазване - стана ясно още по време на комисията.

Проф. Асен Балтов, бивш директор на "Пирогов" и депутат от ГЕРБ, поиска 100% компенсация за сметките за ток на болниците и даде пример със сметката на Спешния институт. Министър Сербезова цитира мярката за тока за небитови потребители на правителството. На 196 болници вече били отпуснати допълнителни средства за кислород в края на миналия месец. Тя обеща и повече средства за Спешната медицинска помощ чрез проект на Наредба 3, която ще бъде публикувана за обществено обсъждане. Сербезова загатна още, че се предвижда и преостойностяване на клинични пътеки.

На въпрос на депутата от ГЕРБ и бивш здравен министър Костадин Ангелов за липса на лекарства в мрежата стана ясно, че временно е спрян износът на пулмикорт, утре ще се изготви нов списък за наличностите му. Но по информация от ИАЛ - септември 21 - декември 21 за три месеца са доставени 51 565 опаковки, има налични количества и са предвидени доставки за първо тримесечие.

Асена Сербезова: Ваксините са изпитани

Асена Сербезова: Ваксините са изпитани

90% от интензивните са неваксинирани, от 31 000 починали - само 8 са били с бустер

За вентолин - от 1 ноември 2021 г. са преустановени продажбите заради увеличено потребление и временно се очаква възстановяване през февруари. Относно бромхексин - няма сигнали за липса, но справка показва, че в последно той е включен в забранителния списък.