Училищата в Бургаска област засега няма да минават към онлайн обучение. Това реши Областният съвет по здравеопазване в града.

Към момента тази мярка няма да се предприема, въпреки че от вчера областта е в лилавата зона по разпространение на COVID-19. По тази причина започнаха и масови проверки за това дали се спазват противоепидемичните мерки.

Заради високата заболеваемост са преустановени и плановите операции и прием в болниците.

Бургас е на първо място по карантинирани ученици в страната - 2,77%. Единствено карантинираните заради болни ученици класове ще завършат първия срок онлайн.

Негативната статистика показва още, че към днешна дата общият брой заболели педагогически специалисти в област Бургас е 389 (9% от учителите), като само в община Бургас са 279 (11% от общия брой учители в общината).

Карантинираните паралелки за областта са 152. Най-много карантинирани паралелки има в община Бургас - 128, следва община Айтос - 7 паралелки, община Карнобат и община Царево - по 4 паралелки, община Несебър - 3, община Сунгурларе - 2 паралелки.

Освен наличните пунктове за ваксинация в Бургас, такива да бъдат разкрити и в останалите общини от областта.

Болниците в областта изразиха притеснение заради липсата на медицински персонал и медикаменти в разкритите COVID отделения, както и решението болниците да работят с 1/12 от бюджета си на база 2021 г. поради липса на актуализиран бюджет за 2022 г. По тази причина те искат съдействие от областния управител да постави въпроса пред Министерския съвет и да се осигури допълнително финансиране предвид усложнената обстановка в региона.

Полиция и РЗИ тръгнаха на масови проверки за фалшиви сертификати в Бургас

Полиция и РЗИ тръгнаха на масови проверки за фалшиви сертификати в Бургас

След като областта влезе в лилавата COVID зона

В област Варна пък под карантина са поставени 44 класа от 28 училища. В изолация са и 7 групи от детски заведения.

Заболеваемостта в областта е над 985 на 100 000 души население.

На територията на Варненска област са разкрити 527 легла за пациенти с коронавирус. От тях са заети 288, от които 29 интензивни.

Поставените дози ваксини в областта са 276 000, като 106 446 души са с пълен имунизационен курс, а 29 241 - с поставена бустерна доза.

В областта са извършени 894 проверки за спазване на противоепидемичните мерки само в периода от 4 до 9 януари. Съставени са и 4 акта на три заведения за обществено хранене и един търговски обект. Предписанията и разпорежданията са 114.