Болниците в Бургаска област спират плановия прием и плановите операции заради пандемията, съобщи БНР. Мярката влиза в сила от 14 януари и ще продължи до края на март, уточняват от Регионална здравна инспекция.

Изключения ще се правят само за трансплантации и за лечението на пациенти с онкологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и раждания. Причина за новите ограничения е завишената заболяемост.

Регистрираните новозаразени с COVID-19 в Бургаска област са над 857 на 100 хиляди население за последните 14 дни, показват данните от РЗИ.

Достигнато е четвърто ниво на заболяемост, съгласно националния оперативен план за справяне с пандемията. Само за ден е регистриран и рекорден брой новозаразени - 712, съобщават от регионалната здравна инспекция.

Най-много от новите случаи са в община Бургас - 465 души, следват Несебър с 41 и Созопол с 38 случая. Бургаска област е и с най-голям брой карантинирани ученици в страната - 2.77%.

Заради високия скок на заболяемостта в бургаската болница е разкрито ново COVID-отделение, като е трансформирано досегашното отделение по ревматология. Така лечебното заведение вече разполага със 130 терапевтични легла, съобщи заместник-директорът д-р Светослав Тодоров.

"Към настоящия момент имаме 17 свободни терапевтични легла. За щастие в инфекциозното отделение броят на децата намаля, т. е. предходните дни се изписаха дечицата и към момента се лекуват само 5 деца в неусложнено състояние. Реанимационните ни легла са на 50% заети. За изминалото денонощие през нашия триажен център са преминали 32-ма пациенти с Сovid инфекция, от които 24 са хоспитализирани." - допълва д.р Тодоров.

Проф. Ива Христова очаква ръст на новозаразените с коронавирус

Проф. Ива Христова очаква ръст на новозаразените с коронавирус

Рано е да бъдем оптимисти относно Омикрон, подчерта тя

В момента сред хоспитализираните пациенти доминира Делта вариантът.

"При Делта варианта усложненията са най-тежки. Тежки пневмонии, тежка дихателна недостатъчност, с емболии, най-често разбира се белодробни, но и от други органи. Ваксинираните не стигат до тежки усложнения." - коментира д-р Таня Василева, която е началник на COVID-отделението в болницата във Ветрен.

По думите й, 95% от тежко болните не са били ваксинирани.

На заседание на общинския кризисен щаб днес е било отправено предложение до Министерството на образованието за преустановяване на учебните занимания. Причината е, че се наблюдава висока заболеваемост на децата от 5 до 10-годишна възраст. Към момента 206 учители са в изолация, а 105 училищни паралелки  са под карантина.

Рекорд на заразените у нас от началото на пандемията - 7062 нови случая

Рекорд на заразените у нас от началото на пандемията - 7062 нови случая

Активните случаи към 12 януари са 140 224