Очаква се покачване на случаите на заразените с коронавирус, след като числото им днес прехвърли 6761. Това каза директорът на Института по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред Нова телевизия.

"Очаквам покачване на случаите, но не може да се предвиди с колко и колко време ще се задържи ръстът. Проучвания в ЮАР показаха, че след такова задържане има сериозен спад. Важното в случая не е конкретната бройка, а колкото от новозаразените ще се нуждаят от болнично лечение", коментира тя.

И предупреди - рано е да бъде оптимисти относно новата мутация на вируса и да смятаме, че тя задължително протича по-леко. "Омикрон тръгна със сериозен оптимизъм, но нашите данни и тези от света показват, че има случаи със сериозно протичане".

От установените 52 случая на Омикрон у нас 7 са хоспирализираните, като повечето от тях са над 60 години, но има и човек на 45. Всички са с придружаващи заболявания.

Двама от тях са ваксинирани с две дози, но преди половин година. "Това го говорихме, че няма да е достатъчен имунитет, особено при условие, че има придружаващо заболяване", каза проф. Христова.

Тя посъветва хората с придружаващи заболявания задължително да си сложат трета бустерна доза.

6761 новозаразени и 116 починали от усложнения на коронавирус за денонощие

6761 новозаразени и 116 починали от усложнения на коронавирус за денонощие

В болниците в страната се лекуват 5 219 души

Всички участници в КСНС трябва да минат през някакъв период на карантина, коментира пред БТВ и проф. Пенка Петрова, след като стана ясно, че председателят на парламента се оказа с положителен тест за коронавирус.

При Омикрон до два дни след заразяването човек може да се почувства зле, според проф. Петрова. Инкубационният период на омикрон е кратък, по думите й. Тестовете със слюнка са по-малко ефективни, заяви тя по повод тестването в училище. Важен е и вирусният товар, според нея.

Д-р Недялко Калъчев, директор на верига лаборатории, също е на мнение, че участниците в КСНС трябва да са под карантина. На третия ден след съмнителен контакт трябва да се тестваме за Covid 19. По мнението му участниците в КСНС вероятно ще бъдат тествани. Той демонстрира как можем сами да се тестваме в домашни условия. Омикрон доминира в столицата, стана ясно от коментара му.

анкета

Какво ще направите при идването на Омикрон?

Виж резултати

Ще се ваксинирам 4.5%

Ще си сложа бустер доза 21.6%

Маски и дистанция 18.2%

Нищо, за да вървим към стаден имунитет 15.8%

Стига сте ни плашили 39.9%