Не съответстват на истината излезлите в публичното пространство информации, че Министерството на образованието и науката е въвело промени в регламента за провеждане на държавните зрелостни изпити.

Това увери образователният министър Николай Денков, който се включи в крос с деца и ученици в Южния парк в София, част от инициативата "5 KM RUN".

"Това в пълно недоразумение, никакви нови правила не въвеждаме, правилата са обявени още в началото на учебната година. Това, което излезе вчера като съобщение, е сумиране на това, което сме обявили в началото на учебната година, и това, което обяснявам от месеци", каза ръководителят на образователното ведомство.

Зрелостниците ще избират между две теми на матурата по български

Зрелостниците ще избират между две теми на матурата по български

За първи път има възможност да се държи втори задължителен изпит

Спрямо миналата година обаче имало известни промени във въпросния регламент. "За първи път сега завършва випуск по новия Закон за училищно и предучилищно образование. Оттук нататък има много повече изпити, има различна организация на изпитите, има за първи път изпити, които са за професионална квалификация. Всичко това е описано в нашето съобщение от вчера", подчерта Денков.

А що се отнася до методиката на оценяване - за "Среден" 3 се приемат 30 от 100 точки, докато в редица други страни изискването е за над 50% верни отговори, министърът отговори: "Ние променяме минималните точки за тройка от 23 на 30, тоест ние получаваме критики от другата страна защо ги повишаваме. Това е мнение на експертите, към момента, при тази подготовка на децата. Ако се правят промени, те да бъдат плавни, както и че 30 точки е достатъчно".

И увери още - не се предвижда, поне към момента, увеличаване на въпросния брой точки.

Денков: Децата много често не разбират защо учат едно или друго нещо

Денков: Децата много често не разбират защо учат едно или друго нещо

Няма достатъчно време за усвояване на уменията, които помагат за реализиране в живота

Академик Денков даде и подробности за стартиралата национална програма "Заедно в спорта и изкуствата". "Целта е във всяко едно училище да може да се сформират отбори - по футбол, по волейбол, по баскетбол, групи, в които децата заедно да играят танци, да пеят хорови песни... Така, че отново да бъдат заедно. И както знаете, спортът и изкуството възпитават".

До края на юни се приемат заявките за участие в програмата, а до края на август е срокът за одобрение. Нямало да има конкуренция между самите училища, като всяко едно учебно заведение ще бъде подкрепено, като има право да развива по 2 или 3 спортни програми в рамките на инициативата. Тя пък ще бъде финансирана от изцяло от държавния бюджет.