"Моето мнение е да се върви към по-ранен старт на учебната година. Ние започваме най-късно от цяла Европа и така имаме по-малко учебно време, но и по-малко ваканции в хода на годината. По-ранното стартиране ще помогне и за повече ваканции". Това заяви пред БНТ служебният образователен министър Николай Денков.

Той потвърди, че при обсъждането в Министерството на здравеопазването (МЗ) на доставките за тестове за ученици, експертите на МОН са били помолени да напуснат , когато се е стигнало до разговори за цени и срокове на доставки в МЗ. Това е вярно, каза Денков, но той не вижда връзка между това и влизането на Антикорупционната комисия в МЗ.

"Нямаме не само представители в комисията, нито пряк досег с фирмите, които доставят тестовете. Нямам представа дали това забавяне е заложено в договора (към МЗ)", каза Денков. Основното е, че липсата на тестове породиха напрежение между родители и учители. В петък научават, че в понеделник децата ще са на училище. Влязохме в разменени роли - аз искам децата да са в училище, но те не могат да влязат, защото ще е нарушена заповед на МЗ. Да оправим отношения между институциите, няма значение кои са министрите", заяви Денков.

Окончателно: Всички ученици присъствено от понеделник

Окончателно: Всички ученици присъствено от понеделник

Ако тестовете бяха дошли по-рано, досега учениците щяха да са в час

Той отново призова промените да не са от днес за утре. Решенията да се вземат седмица, поне три дни предварително, поиска Денков.

Целта е да има повече деца в класните стаи, каза той за присъственото обучение. Това позволява повече паралелки. Където има възможност да подсигурим обучение, ще бъде със същия темп, с който върви присъственото обучение. При онлайн обучението ще има и допълнителна помощ за децата, стана ясно от думите му.

Присъствено обучение – ако 30% от учениците искат да се върнат в клас

Присъствено обучение – ако 30% от учениците искат да се върнат в клас

Към момента тестове има за всички ученици

В момента от 1-ви до 4-ти клас около 90% от децата са в клас. 63% от децата от 5-ти до 12-ти клас учат присъствено. Искаме още деца да влязат в клас. Причините - едните идват от родителите, които имат известни съмнение. Другите са от големите ученици - 11 - 12 клас, които посвикнаха да са в къщи.

Денков призна, че при скоростните промени за онлайн и присъствено обучение, решавани от днес за утре със заповед на здравното министерство, стресът е основно върху родителите - те, както и учителите бяха поставени в трудна ситуация. Промяната сега влиза от следващата сряда, а не от днес за утре. Целта до коледа 80-90% и от големите ученици да са в класните стаи, обясни той.

Събираме тестове (за коронавирус), с които да проверим децата за по-следващата седмица. От борба да имаме тестове от днес за утре, сме в борба от тази за по-следващата седмица, каза Денков.

150 000 теста не достигат на МОН, за да върне в клас всички ученици от Никулден

150 000 теста не достигат на МОН, за да върне в клас всички ученици от Никулден

678 111 са всички ученици в страната без област Кърджали

Относно обсъждане удължаване на учебните занятия, той каза: "Ако нямаме тежка вълна през следващата календарна година, не очаквам удължаване на учебната година. По конкретни теми, конкретни предмети ще има допълнителна работа - с конкретни ученици".

Ако има висока вълна на заболеваемост, тогава ще обсъждаме варианти, допълни Николай Денков.

Служебният образователен министър обясни, че целта е учителите да имат високи заплати. Заложеното в коалиционното споразумение е техните възнаграждения да са 120-125% спрямо средната за страната. Направили сме нашето предложение към Министерството на финансите и тези предложения трябва да влязат в парламента.

Доходите на учителите трябва да растат с предвидими стъпки - ние сме в период на смяна на поколенията, това са едни от най-масовите специалности Ние трябва да привлечем и да задържим най-добрите студенти.

Много от хората, които се изказват срещу делегираните бюджети, не знаят как се финансира образователната ни система, обясни той. Парите се разпределят и спрямо броя паралелки, уязвими деца, Делегираните бюджети са разпределени така, че да обхванат повече ученици , единственият сериозен компонент е липсата на компонент за качество - да надгради финансирането при по-високо качество и да подпомага при по-ниско качество.

Училищата отдавна не са свързани с черната дъска, има 2 процеса, каза Денков. Единият е технологичното обновление, вторият - учителите да бъдат подпомогнати да са в крак, свързани със системата. Заедно с технологията да бъдат подпомогнати в тяхната квалификация.

Предоставят над 500 000 лева за обучения на ученици по програмиране и бизнес

Предоставят над 500 000 лева за обучения на ученици по програмиране и бизнес

Те са за гимназисти, които не изучават "Компютърни науки"

"Не знам.". Така служебният образователен министър Николай Денков отговори на въпрос дали ще бъде в редовното правителство, избрано от 47-ия парламент. Той е помолен е да помогне с визия от Кирил Петков и Асен Василев, но не знае дали ще продължи да бъде на този пост и след финала на служебния кабинет "Янев - 2".