Депутатите се спънаха в гласуването на поправка за отпускане на средствата за академичния състав. Предложението е на ИТН. Припомняме средствата се обвързаха с изпълнение на критерии за атестация, което разгневи гилдията. Поправката може да бъде приета, според председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански. Той каза, че предложение единодушно е подкрепено. Георги Свиленски обаче се усъмни в доклада на бюджетната комисия. Не мина предложението разглеждането на точката да се излъчва по БНТ и БНР. Когато допуснем грешка, трябва бързо да я поправим, каза Ива Митева в хода на дебатите. По думите й министърът на образованието подкрепял този проект. Пълен хаос в законодателството, критикува народният представител от ИТН.

Според Митева е справедливо да се увеличат парите на академичния състав, както на учителите. Нищо ново, констатира Цончо Ганев от Възраждане. Промяната изобщо не е промяна, според него. Красимир Вълчев от ГЕРБ подчерта, че в зала трябва да присъства министърът на образованието. Опозицията поиска и Асен Василев да дойде. Стилът на реформата, предлага от министъра, според ГЕРБ е неправилна. Това не е реформа, това е зависимост от определени кръгове, заяви и Йордан Цонев от ДПС.

Денков: Промените, които правим създават напрежение в хората

Денков: Промените, които правим създават напрежение в хората

По думите му важно е как се класифицират преподавателите

До кога ще се правим, че не виждаме, че не правим нищо за науката, недоумява Георги Михайлов от БСП. Младите хора не искат да се занимават с науката, те бягат в чужбина, изтъкна той. Навсякъде има нужда от реформа, подчерта Йордан Цонев. По мнението му обаче реформи се правят не на парче. БСП ще подкрепи предложението на ИТН, стана ясно от коментара на социалиста Филип Попов. Левицата поиска проверка на кворума чрез системата за регистрация. Оказа се, че такъв няма. Само 104 се регистрираха. ПП и БСП не се регистрираха. Гласуването бе отложено.