Калиакра Капитанът на ветрохода “Калиакра” и председател на Българската учебно- ветроходна асоциация Стоян Ангелов отправя чрез медиите, открито писмо до всички политически партии и движения, с цел да помогнат, като потърсят средства за изпращането на 10 деца от социални домове на плаване с ветрохода “Калиакра”.

От 22 май тази година учебно-ветроходният кораб “Калиакра” ще отплава на обиколка на Европа с една цел – представяне на България в чест на 100 години от рождението на бащата на компютъра Джон Атанасов. Основното предназначение на този кораб, за което е бил построен преди 19 години, е да обучава морски кадри.

Нека за миг спрем борбите помежду си и да се обединим около идеята в предстоящото плаване на “Калиакра” да тръгнат десетина деца от социалните домове, като при тяхното завръщане те положат изпит пред Морската администрация за първа морска правоспособност – “Водач на плавателен съд до 20 БТ”, се казва в открито писмо.

Цялото плаване на ветрохода “Калиакра” е около 90 000 евро. За 10-те деца са необходими някъде около 30 000 долара, заяви за Днес+ капитанът на баркентината Стоян Ангелов.

•Нека потърсим средства за реализиране на една мечта и нека това начинание стане традиция. Само по този начин ще покажем, че сме морска нация и ще се върнем към изконните български традиции на дарителството. Във века на войни и страдания, на понижаване на прага на бедността и увеличаване на престъпността, в годината на безработица и безверие, Ви предлагам да се обедините около една идея. Всеизвестно е, че морската стратегия и морската политика не са силната страна на България. Всеизвестно е, че българските моряци се доказаха като конкурентни на световния пазар. Всеизвестно е, че безработни моряци няма,• се казва още в текста на писмото.

За връзка капитан Ангелов е посочен електронен адрес: sangell@ mail.bg.