Учениците между 4-ти и 6-ти клас са най-рисковата група да станат жертва на кибертормоз и сексуални посегателства в интернет, заяви пред БНР Комисар Явор Колев от ГДБОП. Той отчете резултатите от срещите в рамките на проекта "Кой е срещу мен в мрежата?", по който ученици биват обучавани как да разпознават опасностите в интернет.

Децата реагират много адекватно на тези срещи и се оказва, че около 90 процента от тях са имали опити, съмнителни, с такива хора. Много от тях знаят и как да реагират - не продължават разговора, блокират съответният профил, който е бил активен, агресивен към тях. Но, има и такъв малък процент от деца, които са доверчиви - това са по-малките, каза специалистът по киберсигурност.

Колев обясни, че педофилите в мрежата създават фалшиви профили във фейсбук и или канят жертвите си на срещи на живо, след като спечелят доверието им, или записват демонстрациите им на по-освободено поведение. След това ги изнудват, за да не разпространят записите.

Родителите трябва да бъдат много внимателни за това, което се случва и което правят децата им в интернет пространството, призова Колев. "Това, че детето е в стаята си пред компютъра не значи, че е в безопасност. Не значи, че след като не е на улицата нищо не може да му се случи!", алармира спецполицаят. За съжаление, се оказва точно обратното - оставянето на детето без надзор в интернет води до сериозни последици. То може да доведе наистина и до извършване на тежки престъпления спрямо детето, категоричен е служителят в ГДБОП.