Всички деца от I до XII клас в над 300 български училища по целия свят вече могат да бъдат обучавани по програми по български език и литература. Възпитаниците могат да получат удостоверение за това обучение, съобщиха от МОН.

Този документ ще ги освободи от приравнителни изпити при завръщането им в българската образователна система. Учениците могат да получат още и сертификати за базови умения за владеене на езика според Общата европейска езикова рамка (А1, А2, В1, В2, С1, С2), които да им служат в другите държави за втора матура. Сертификатите могат да им дават предимство при кандидатстване във висши училища, за работа и като доказателство, че владеят български език на определено ниво.

Обучението по български език стана възможно чрез Споразумение за сътрудничество и взаимодействие между Министерството на образованието и науката и Софийския университет "Св. Климент Охридски". То предвижда да се осигурят условия за изучаването на български език като втори/трети език от учениците в българските неделни училища в чужбина.

От Министерството на образованието и науката ще организират, ще наблюдават и ще подпомагат финансово провеждането на обучението по български език и литература в неделните училища в чужбина. Учебните програми и тестовете за диагностициране на нивото на владеене на български език ще бъдат разработени съвместно с Департамента за езиково обучение на СУ "Св. Климент Охридски".

Софийският университет ще осигури възможност за сертифициране по Общата европейска езикова рамка на знанията и уменията по български език на учениците от българските неделни училища в чужбина след полагане на тестовете. Най-напред бяха дадени сертификати по европейската езикова рамка в Чикаго, след като българският език бе включен в американската образователна система.

Споразумението предвижда и провеждането на обучителни семинари с учителите по български език относно обучението и тестирането по български език като втори/трети език.