От Националната мрежа за децата настояват Министерство на здравеопазването да приеме наредба, с която да се въведе стандарт за училищните тоалетни и да се отпуснат средства, които да бъдат използвани за техния ремонт и поддръжка.

До това се стигна, след като се оказа, че масово учениците у нас не посещават училищните тоалетни и търсят други „спасителни места, близо до училище". Тоалетните са мръсни, често вратите им не се затварят и в тях няма нужните консумативи.

Децата са принудени да се стискат в продължение на 5 до 7 часа или да не пият вода, за да не им се приходи до тоалетна. Това от своя страна води до сериозни здравословни физиологични и психически проблеми.

В онлайн анкета с въпрос „Какво е състоянието на тоалетните в училището на детето Ви?" само за ден са се включили над 700 души.
62,5 % от тях посочват, че тоалетните са мръсни и в тях няма тоалетна хартия, една пета или 19,5 % не знаят как изглеждат тоалетните в училищата на децата им, а само 18 % посочват, че тоалетните са чисти и в тях има тоалетна хартия, вода и сапун.

„Не сме никак учудени от отговорите. От 2010 година насам ние обръщаме внимание на проблема и настояваме при всеки повод пред Министерство на здравеопазването за решение. Все още такова няма, но се надяваме, че съвсем скоро ще бъде обърнато сериозно внимание и отговорните институции ще се заемат с този въпрос ", коментира изпълнителният директор на Национална мрежа за децата Георги Богданов.

Той обясни, че родителите, които искат да подкрепят инициативата, могат да направят това като подпишат петицията, чиято цел е да заяви сериозността на проблема още веднъж пред Министерство на здравеопазването, където ще бъде и внесена.

Един от учениците пък сподели: „В общи линии, всички ние - учениците - сме длъжни да се примирим. И колкото и да ни е трудно да преживяваме този ужас, когато посещаваме това окаяно място в училище, нямаме друг избор. Но никой не трябва да се замисля голяма или малка е нуждата от спешен евакуационен план за подобряване на тоалетните в училищата. Отговорът е ясен: голяма е нуждата".