Директорът на 107 ОУ "Хан Крум" в София Данко Калапиш обясни, че е бил изненадан от изказването на главния секретар на МВР от вчера, че има нов протокол за действие при бомбени заплахи в училище. Каква е процедурата - той е бил уведомен по-късно през вчерашния ден.

МВР спешно запознава директорите с новите правила при бомбени заплахи

МВР спешно запознава директорите с новите правила при бомбени заплахи

Административна отговорност ще търси МВР от директорите при нарушение на процедурите

По думите му "училищните директори вече нямат правомощия да преценяват сами дали да затварят при бомбена заплаха". "Това решение вече ще може да се взима от МВР", посочи той пред БНТ.

"При мен пристигна в 14:40 ч. районният инспектор и разбрахме, че има нов протокол. В сутрешните часове, когато отново пристигнаха над 50 сигнала, ние нямахме яснота, че има публикуван документ", поясни Калапиш.

По думите му "притеснение буди наличието на текст, който задължава служителите в училищата да направят оглед преди пристигането на органите на МВР".

И днес масово заплахи за бомби в училища, засега в София
Обновена

И днес масово заплахи за бомби в училища, засега в София

Диян Стаматов публикува "запахата". Две школа са затворили по преценка на директорите

"Ние нямаме този капацитет и експертиза, нашето задължение трябва да приключи дотам да предадем сигнала да полицията", заяви още Данко Калапиш.

Той отчете като проблем, че според новата наредба е регулирано единство как се действа при бомбена заплаха, но не и такива от друг характер.