На 9 директори на училища от област Ямбол са съставени актове по Закона за народното здраве.

Нарушенията са, че ученици от 5 до 8 клас имат по 34 часа седмично. С това се нарушават здравните изисквания при изготвяне и спазване на седмичните разписания на учебните занятия.

Директорите са подали възражения срещу актовете, съставени от Районната инспекция по контрол и опазване на общественото здраве в Ямбол.

Учениците от 5 до 8 клас трябва да имат седмично по 30 учебни часа. Те обаче учат по план на Министерството на образованието и 4 пъти в седмицата имат по 7 часа. Учениците, които са в 6, 7 и 8 клас трябва да продължат по учебния план, по който са започнали началото на етапа от 5 клас и паралелките, които се обучават по учебен план за ранно чуждоезиково обучение имат задължителни учебни часове 34 часа, обясни началник отдел "Инспектиране" в РИ на МОН-Ямбол Николай Богдев, цитиран от БНТ.

Един от глобените е Евгени Иванов - директор на Математическа гимназия "Атанас Радев". По повод съставения му акт, той заяви: "Не мога да го приема, аз съм написал възражение срещу този акт. Не мога да го приема, защото той визира една Наредба на Министерството на здравеопазването, която противоречи на законите и наредбите, които аз трябва да спазя като директор на училище. Аз не съм наясно с процедурите, но при всички случаи ще заведа дело и ще се опитам в съда да докажа правотата си".

Учениците споделят, че има дни в седмицата, когато се натоварват от часовеte.

Директорът на Районната служба по контрол и опазване на общественото здраве в Ямбол д-р Рени Тотева обясни, че все още не са съставени наказателни постановления за актовете. Тя допълни, че не са на ясно как да постъпят в този случай и затова са направили запитване до Министерството на здравеопазването и изчакват указания от там.