До 15 февруари 2017 г. педагогическите съвети на училищата след 7 клас ще трябва да посочат как ще образуват бала за прием с оглед на своята специфика, съобщиха от МОН.

В балообразуването задължително ще участват два общообразователни предмета от дипломата за основно образование, които са били изучавани в задължителната подготовка.

Кои ще са те решава педагогическият съвет на съответното училище.

Нови правила: Точките заместват оценките за седмокласниците

Нови правила: Точките заместват оценките за седмокласниците

Има и друга промяна в полза на учениците

Определен брой точки ще носят също резултатите от матурата по български и математика.

И двата предмета се включват задължително, но всяко училище има свободата да прецени каква тежест ще имат резултатите при кандидатстването за различните профили и специалности.

Очаква се на 3 февруари 2017 г. в "Държавен вестник" да бъдат обнародвани промените в Наредба №10 за организацията в училищното образование.

Те позволяват на средните училища да определят допълнителни елементи при балообразуването.

Такива могат да бъдат резултатите от олимпиади и/или състезания по учебни предмети, по които не се провежда матура.

Образователният министър иска стимули, а не санкции за студентите

Образователният министър иска стимули, а не санкции за студентите

Бизнесът предлага съдействие за изготвяне на учебници и образователни планове

Изпит за проверка на способностите ще включват в бала за прием училищата, които са с по-специфични профили - "Изобразително изкуство", "Музика" и "Физическо възпитание и спорт", също и онези, които са със специалности в сферата на изкуствата.

В същото време пък директорът на столичното 144-то училище "Народни будители" Величка Николова алармира, че административни пречки спират децата от прием в школото, което обучава деца от 1 до 12 клас по музика, изобразителни изкуства и хореография.

Пред БНР тя разказа, че според новия закон не могат да сформират профилирани паралелки в първи, пети и седми клас заради заложени забрани.

"Има нормативна забрана за прием за пети клас на деца с проверка на способности, а при приема за първи клас трябва да се съобразят с наложеното райониране. След седми клас пък не може да се направи хореографска паралелка", обясни Николова.