Отсъствията на учениците в българските училища са намалели средно между 10% и 20%. Това показват резултатите от анкета на Shkolo.bg сред 191 училищни директори от април 2019 година.

Не дигитализацията, а навременното стигане на информацията до родителя кара учениците да са в час и да внимават какво правят, защото вече няма скрито-покрито. Така коментира промяната съоснователят на платформата Shkolo.bg Любомир Ваньов на среща, посветена на дигиталната трансформация на българските училища.

По думите му най-голямата полза от електронните дневници е, че учителите могат отново да бъдат учители, а не бюрократи.

Според 83% от директорите на училища електронните дневници съществено са редуцирали административната тежест за ръководството, а 88% отговарят, че се е подобрила и комуникацията между училището и родителите.

Според Ваньов във всяка дигитална платформа съществува риск, но "ние сме свели до минимум рисковете, затова няма опасност за данните на потребителите", допълни той.

Над 73 милиона известия от Shkolo.bg са изпратили до родителите за изминалата година в рамките на електронния дневник. Те съдържат оценки, отсъствия, забележки и лични съобщения. Финансирането е от бюджета на училищата, а от тази година програма на МОН финансира част от лицензионната такса на годишна база.

Електронният дневник представя и статистическа информация за учениците и техните постижения в клас. Данните по нормативна уредба се пазят до пет години.

Благодарение на дигиталната трансформация на учителя му остава повече време да бъде педагог, тъй като часовете за подготвяне на отчети на хартия отнемат около 180 часа месечно. Първите ни анализи показаха, че успехът на учениците се е подобрил с 5 стотни, категоричен беше Ваньов.

Симеон Предов, основател на платформата, допълни, че вече 1000 учебни заведения у нас работят с дигитални дневници.

Любопитно е и мнението на учениците. "Преди няколко месеца ми се обади ученик, който пита: "Има ли възможност да ми изтриете няколко оценки и отсъствия, за да не ги видят нашите?". Много любезно отказах на ученика", каза Предов.

Според него тази прозрачност насърчава учениците да се състезават помежду си и да придобиват повече знания в стремежа към по-добри постижения в клас.

Не е въпрос колко голямо е училището, а по-скоро въпрос на мотивация дали всички училища ще се откажат от хартията и ще преминат към дигитализация, смята Предов.

Пътят на дигиталната трансформация е дълъг. Предстои дигитализация на главна класна книга, личните картони на учениците и личните портфолиа.