ВУЗ-ове - таксиС от 5 до 30 лева ще се увеличат таксите за обучение в държавните висши училища през следващата учебна година за студентите, приети след 2000, реши правителството.

Размерът на годишните такси е съобразен с изискването да не надхвърлят 30 % от нормативите за издръжка на един студент, определени от Министерски съвет.

Студентите редовно обучение в специалностите “Филология”, “История и археология”, “Философия”, “Религия и теология”, “Психология”, “Социология, антропология и наука за културата” и “Право” ще плащат 225 лв. вместо 215 лв., а за задочно – 115 лева.
Таксата за магистърска степен по право се увеличава на 285 лева, съобщават от Министерски съвет.

За специалностите “Педагогика”, “Икономика”, “Туризъм” и “Администрация и управление” годишната такса става 185 лв. за редовно и 95 лв. за задочно обучение.

За обучение по физически, химически, биологически науки, математика, информатика и компютърни науки, машинно инженерство и др. ще се плаща 245 лв. за редовно и 125 лв. за задочно обучение.

Увеличението е най-голямо за медицинските специалности. Таксата за обучението по медицина, стоматология, фармация, здравни грижи и спорт става 310 лв. за редовно и 155 лв. за задочно обучение. За магистърска степен ще се плащат 410 лева.

Кандидат-студентите ще плащат както досега 15 лева за първи изпит в държавен ВУЗ и 10 лв. за всеки следващ изпит, решиха още министрите.