Синдикати, директори на училища и Министерството на образованието се договориха за увеличаване на учителските заплати, съобщиха от КТ "Подкрепа".

Предвижда се директорите на училища, детски градини или обслужващи звена да вземат най-малко по 825 лв., а заместник-директорите - 770 лв.

Най-ниската учителска заплата и възнагражденията, приравнени към тази длъжност, стават 660 лв.

Старши учителите и старши възпитателите ще получават най-малко 688 лв., а главните учителе или главните възпитатели - 726 лв.

Това увеличение, многоочаквано и анонсирано е важна малка стъпка в правилната посока, посочват от синдиката.

Борисов намери пари за увеличаване на учителските заплати
Обновена

Борисов намери пари за увеличаване на учителските заплати

Увеличението ще е с около 8 % за целия персонал в просветата

Средствата от 100 млн. лв., получени в резултат на увеличението на стандартите за делегираните от държавата дейности по образование, определени с РМС 920 от 02.11.2016г., се изразходват единствено за увеличаване на индивидуалните работни заплати на заетите в системата на предучилищното и училищното образование и разходите за персонала (осигурителни вноски диферинцирано заплащане и др.).

Увеличението на работните заплати на педагогическите специалисти, които са достигнали минималните прагове трябва да бъде не по малко от 8%.

За непедагогическия персонал се обезпечава минималната заплата от 460 лв. от 1.01.2017 г.

Директорите на институции в системата, които не успеят да достигнат упоменатите увеличения ще подлежат на проверка от РУО, ПРБК и синдикатите.

Длъжностите с квалификация "помощник-възпитател", "помощник-готвач" и други подобни на тях ще получат не по малко от 105% от минималната работна заплата.

Длъжностите с квалификация "библиотекар" и "счетоводител", "главен счетоводител" и други подобни на тях ще получат не по малко от 125% от минималната работна заплата.

Лекторския час се увеличава с общо 20% или както следва с 5.50 от 1.01.2017г. и с 6.00 от 01.10.2017г.

За учители, работещи в училища на територията на затвора, 20% от минималната работна заплата.