Офицерски звания - връчване Ритуали по присвояване на първо офицерско звание и връчване на дипломите на курсантите от випуск "Илинденско-Преображенски" ще се проведат днес във Велико Търново и Варна.

На тържествената церемония във Велико Търново, която ще се проведе в района на Националния военен университет "Васил Левски", ще присъстват заместник-министърът на отбраната Соня Янкулова, заместник-началникът на Генералния щаб на Българската армия по ресурсите генерал-лейтенант Атанас Запрянов, началникът на Главния щаб на ВВС генерал-лейтенант Димитър Георгиев, заместник-началникът на Главния щаб на Сухопътни войски генерал-майор Иван Добрев, представители на местната администрация, военнопатриотичните съюзи, близки и роднини на випускниците. Ще присъства и секретарят по националната отбрана на президента Петър Странчевски, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

През учебната 2002/2003 г. НВУ "Васил Левски" завършват курсанти по 27 различни специалности. Общият успех от държавните изпити и защитата на дипломните работи на випуска е много добър 5.10. Тринадесет от випускниците (за степен "Бакалавър") и 64 (за степен "Магистър") получават диплом с отличие. Те ще бъдат наградени със заповед на министъра на отбраната на Република България. Лейтенантски пагони и дипломи ще получат 15 девойки като пет от тях са първенци на специалностите, по които са се обучавали.

На тържествената церемония във Варна във Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" ще присъстват съветникът на президента генерал Михо Михов, началникът на Главния щаб на ВМС контраадмирал Емил Люцканов, представители на местната администрация, военнопатриотичните съюзи, роднини и близки на випускниците.

Общият успех от държавните изпити и защитата на дипломните работи на випуска е много добър 4,83. Пет са курсантите, които завършват с отличие Висшето военноморско училище. Те ще бъдат наградени със заповед на министъра на отбраната на Република България. Лейтенантски пагони и дипломи ще получат 8 девойки.