Двойките отложиха 10 от планираните паралелки с осмокласници за следващата учебна година в Хасково. Това съобщи началникът на Инспектората по образование Иван Панайотов пред Хасково.нет. Днес станаха известни резултатите от първото класиране след 7 клас.

Гимназиите по автотранспорт, по механо- и електротехника и по лека промишленост в Хасково ще останат без осмокласници през следваща учебна година. Те бяха заявили по една паралелка, но явно ще останат и без нея.

С по една паралелка осмокласници по-малко наесен ще бъдат гимназиите по дървообработване и по строителство, Финансово-стопанската, Гимназията по туризъм.

715 седмокласници са подали заявления за прием в първото класиране. Те кандидатстват за общо 38 паралелки, чийто максимален брой е 998 места. Така много от класовете наесен ще бъдат с намален състав. Прагът е 18 ученици в паралелка.

315 от седмокласниците, които са издържали успешно и двата изпита, не са подали заявления за кандидатстване в гимназиите, обясни Панайотов. Той допълни, че интерес към средните учебни заведения в Хасковско са проявили 21 деца от други региони, които са подали заявления за местните гимназии.

По традиция Природо-математическата гимназия (ПМГ) Хасково и Езиковата пълнят всичките си заявени паралелки. Най-висок е бил прагът за прием в паралелката “информатика с английски” в ПМГ – 35.213 при максимален бал 36.