дянковНе ви препоръчвам Софийския университет. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на публична лекция в УНСС, посветена на реформите във висшето образование. Той представи петте приоритета за реформата на образованието.

Първият приоритет е разделяне на академичната и финансовата страна на управлението на университетите. Той посочи, че трябва да има един изпълнителен директор във всеки един ВУЗ, който да отговаря за финансово-стопанското развитие на висшето училище.

„Този проблем може би не седи в УНСС, но е съществен в голяма част от другите учебни заведения. Това ще помогне на академичния състав в учебните заведения да се фокусират върху същината на обучението, преподаването и науката в университетите, а не върху това как и дали ще бъде платено парното", обясни Дянков.

Говорейки за възможностите на студентската мобилност, вицепремиерът спомена пред възпитаниците на стопанския ВУЗ, че „не им препоръчва" да отиват в Софийския университет.

Студенти поискаха елементарни условия, за да останат
Още...

Предлага се в бъдеще участието на студентите в управлението на университетите да се увеличи, като от сегашната 15-процентова тежест, тя да се вдигне на 30%. Необходимо е в центъра на образователната реформа да бъдат поставени студентите и тяхното кариерно развитие, а не преподавателите.

"По същия начин трябва да се работи и в здравеопазването - в центъра трябва да са пациентите, а не лекарите", посочи Дянков.

Той подчерта, че с помощта на институт „Отворено общество" е разработена подробна система за оценяване на факултетите в отделните университети, като това ще помогне на бъдещите студенти не само да избират висшето училище, но да имат и по-голяма яснота на какво ниво е всеки отделен факултет в рамките на ВУЗ-а и сред другите подобни факултети в страната.

В зависимост от рейтинга на факултетите ще се отпуска различна по размер държавна субсидия, като най-слабите ще получават малко или никакви пари. По този начин ще се въведе пазарния принцип във висшето образование и ще останат само най-добрите факултети и университети, изтъкна Дянков.

По повод прогнозите за икономическото развитие на България през 2011г, Дянков беше лаконичен: „Икономиката през следващата година ще бъде по-добра от тази".

В следващите дни предстои заседание на съвета за тристранно сътрудничество, на което ще се обсъжда темата дали още от догодина да не започне поетапното вдигане на пенсионната възраст. „Самият аз подкрепям едно такова решение", заяви вицепремиерът.

Той обоснова мнението си с демографската криза в страната, състоянието на пенсионната система и препоръките на МВФ от догодина възрастта за пенсиониране да започне да се вдига с по шест месеца.