От Синдикат "Образование" изразиха позиция, че политиката за задържане на ученици в България за последните 30 години е неефективна и формална.

Инструментите за въздействие на МОН са слаби, без достатъчна тежест и обществена подкрепа и неглижирани пренебрежително от политическата класа.

Според синдиката политиката за осигуряване на достъп до образование задължително се определя и реализира на ниво държава.

Те призовават да се въведе задължително подготвително обучение при навършване на три години на децата, като държавата финансира изцяло предучилищния етап.

От синдиката считат, че е важно децата да бъдат подготвени за училище в съответните образователни институции.

По думите им сега един ученик се приема в първи клас безусловно, дори и ако е пропуснал подготвителните групи.

"Наложително е, в тази връзка, държавата и правителството, да осигурят работещи механизми за обхват на децата още в подготвителните за училище групи", категорични са от организацията.

За пример от синдиката посочват практика във Великобритания, според която се завеждат дела от училищните власти към родители, които не осигуряват присъствие на децата си в клас

Под думите им в България основно се завеждат дела от родители, които не могат да приемат слабите оценки и наказанията за поведение на своите деца.

Синдикат "Образование" категорично заявява, че тази затруднена комуникация с част от родителите, е основният фактор, който отблъсква бъдещите педагози.

Според организацията е налице нов феномен - правоспособни учители, които обаче от 15-20 години не са упражнявали професията.

Те подчертават, че в този случай, е наложително да се опреснят знанията, уменията и методите им на работа.

От синдиката заявяват също така, че повишението на учителските заплати не е достатъчна мотивация за младите специалисти.