Европейската комисия отправя покана за кандидатстване за последния етап на предоставяне на стипендии по дейности „Мария Кюри" в рамките на Седмата рамкова програма за научни изследвания.

Около 227 млн. евро, най-голямата сума отпускана по линия на дейности „Мария Кюри", ще бъдат предоставени на 1 000 опитни изследователи през тази година. Крайният срок за кандидатстване е 14 август 2013 г.

С индивидуалните стипендии „Мария Кюри" се подкрепя мобилността на изследователите в Европа и извън нея, както и привличането на най-добрите чуждестранни изследователи да работят в ЕС.

Индивидуални стипендии ще продължат да бъдат отпускани в рамките на новите дейности „Мария Склодовска-Кюри" като част от програма „Хоризонт 2020", чието изпълнение започва през 2014 г.

С дейностите „Мария Кюри" се насърчава научноизследователската кариера в Европа чрез схеми за финансиране, които се управляват от Изпълнителната агенция за научни изследвания към Европейската комисия. Бюджетът на дейности „Мария Кюри" за периода 2007 - 2013 г. е в размер на 4,7 милиарда евро. Почти половината от средствата (48 %) са предназначени за финансиране на докторантури на изследователи, а 24 % са предвидени за подкрепа на изследователи с повече от 4-годишен опит след придобиване на магистърска степен.

С останалата част се подпомагат партньорства между промишлеността и академичната общност, професионална интеграция на изследователи, завръщащи се в ЕС, схеми за обмен и конкретни програми за подкрепа като Нощта на изследователите.

Около 37 % от получателите на средствата по програмата са жени. Основните страни, в които отиват стипендиантите, са Обединеното кралство, следвано от САЩ, Франция, Германия и Швейцария. Организации в 75 други държави също са били домакини на получатели на стипендии „Мария Кюри".

Изследователите представят предложения за финансиране в сътрудничество с планираната организация домакин. Независими експерти определят кои изследователи да получат финансиране, като вземат предвид техните постижения, новаторски изследвания и подход на обучение, както и подкрепата, осигурявана от организацията домакин, и техните бъдещи перспективи за професионално развитие.

Предлагат се три вида индивидуални стипендии:

  • С вътрешноевропейските стипендии (IEF) се подкрепят изследователи, които придобиват нови знания и умения в друга европейска страна.
  • Международните стипендии за пребиваване в страни извън ЕС (IOF) дават възможност на изследователи да придобият нови знания в организация на високо равнище извън Европа. Едно от условията за отпускане на стипендията е, че изследователите трябва да се върнат в Европа и да споделят тези знания.
  • Международните стипендии за пребиваване на изследователи от трети страни в ЕС (IIF) дават възможност на изследователи от държави извън Европа да се обучават в европейска организация.

Индивидуалните стипендии ще продължат да съществуват чрез дейности „Мария Склодовска-Кюри" в рамките на програма „Хоризонт 2020", като ще има възможност да се прекарва известен период в друг вид организация (напр. предприятие).