Въвеждането на електронно здравно досие ще намали броя на фалшиви експертизи от ТЕЛК. Това заяви пред БНТ председателят на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски.

Според Коралски електронното здравно досие ще намали издаването на фалшиви експертизи от ТЕЛК, защото медиците от комисиите ще имат навременен достъп до всички изследвания на пациентите. По този начин лекарите ще могат да направят по-обективна оценка на състоянието на пациента.

Хора с увреждания на протест срещу геноцид в промените за ТЕЛК

Хора с увреждания на протест срещу геноцид в промените за ТЕЛК

Голяма част то хората с хронични заболявания ще бъдат ощетени и няма да имат право на инвалидна пенсия

Коралски заяви и че с предвидените от правителството промени ще се облекчи и процедурата за преценка на вида и степента на увреждане на пациентите. С промените се предлага във всички големи болници у нас, особено специализираните здравни заведения, да се обособят комисии, които на място и без да се налага повторно ходене в ТЕЛК да могат веднага да определят вида и степента на увреждането на пациента.

"Така ще се облекчи процесът. В същото време се предвижда и промяна в статута на лекарите, които са в ТЕЛК, тъй като те досега не можеха да работят на друго място", обясни още Коралски.

Патриотите предлагат гръцки модел при ТЕЛК-овете

Патриотите предлагат гръцки модел при ТЕЛК-овете

Хората с доживотно увреждане да нямат срочни ТЕЛК-ове