Национално представените организации на хората с увреждания готвят протест. Причината са последните промени за ТЕЛК, които вчера са одобрени от Съвета за медицинска експертиза към Министерски съвет (MС) под ръководството на вицепремиера Валери Симеонов, съобщават представители на организациите.

С промените се предвижда да се създадат две комисии за оценка на болните хора. Едната ще бъде към НОИ и ще преценява дали те могат да се трудят, което притеснява и хората с увреждания.

"Ние искаме да се създаде комплексна комисия, в която да има експерт от НОИ и която да извършва цялостна биосоциална и медицинска експертиза. А не да се създават две отделни комисии, както се е приело, защото голяма част то хората с хронични заболявания като диабет, астма, сърдечносъдови проблеми ще бъдат ощетени и няма да имат право на инвалидна пенсия", казва Адриана Стоименова-Стефанова, зам. председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към МС.

Без тази пенсия, която е компенсация за тяхното увреждане, техният социален статус ще бъде още по-лош. И те няма да могат да си плащат всички необходими лекарства, нито да участват в обществения живот, защото няма да имат пари за транспорт и асистенти, които да им помагат в ежедневието. Според хората с увреждания тези идеи за промени са геноцид и трябва да бъдат незабавно прекратени.

"Настройването на бедната част от населението - пенсионерите, срещу още по-бедната част от обществото - хората с увреждания, е недопустимо в една правова и демократична държава", казва Веска Събева, председател на "Асоциация на родители на деца с епилепсия" и член на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към МС. Според нея с промените броят на хората с увреждания няма да зависи от реалнoстите, а от парите в бюджета на НОИ.

От Министерски съвет към момента не дават официална информация за решенията от заседанията на Съвета за медицинската експертиза, допълват представители на организациите.